5 aprilie – Ziua Automobilistului Român

Ziua în care aniversăm automobiliștii români a fost instituită pe data de 5 aprilie 1904, dată la care a fost înființat Automobil Clubului Român (A.C.R.), prima asociaţie a automobiliştilor din România. Asociația a fost înființată de un grup de automobilişti amatori, numărându-se printre primele cluburi automobilistice din Europa și din lume. 

Mașina ing. Ion Nicolini pe str. Portului din Galați

Automobil Clubul Român a organizat chiar în anul înființării o competiție, în luna septembrie a anului 1904 desfășurându-se prima cursă de automobile, pe traseul București-Giurgiu-București. România s-a aflat astfel între primele șase țări din lume care au organizat concursuri auto, după Franța, SUA, Germania, Italia și Austria.

În anul 1910, Automobil Clubul Român a înființat prima școală de șoferi din România, punând astfel bazele viitoarei mobilități, în concordanță cu dezvoltarea parcului național de autovehicule și a libertății de mișcare.

Printre direcțiile importante de acțiune ale asociației au fost semnalizarea rutieră, asistența rutieră a membrilor A.C.R., precum și sportul automobilistic și de karting.

O imagine a sediului A.C.R. Galați din anii ’80

La Galați, Filiala Regională a Asociației „Automobil Club Român” a fost înființată în anul 1967, având ca obiective sprijinul acordat automobiliștilor amatori pentru organizarea de excursii în țară și peste hotare, prin colaborare cu Agenția O.N.T. Galați, precum și participarea la competiții de automobilism. Astfel, în acest an aniversăm 55 de ani de la înființarea filialei gălățene a A.C.R., care își are sediul și astăzi pe str. Brăilei nr. 46, bloc. BR1C.

La mulți ani Automobil Clubului Român și tuturor automobiliștilor gălățeni!

Surse: https://www.agerpres.ro/documentare/2021/04/05/5-aprilie-ziua-automobilistului—689649

https://www.acr.ro/mesajul-comitetului-executiv-al-acr-cu-prilejul-implinirii-a-118-ani-de-existenta-a-asociatiei.html;

https://www.acr.ro/filiala-acr-galati.html

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.