6 aprilie – Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace

Instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 2013, Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace reprezintă recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul îl poate avea în ceea ce privește drepturile omului şi dezvoltarea socială şi economică a societății.

Iniţiativa instituirii acestei zile a fost susţinută şi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent al ONU, întrucât Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi de dezvoltare umană.

Sărbătorirea zilei de 6 aprilie promovează ideea că sportul are puterea de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor şi de a încuraja pacea şi înţelegerea atât la nivel naţional, cât şi mondial.

În această zi, în anul 1896, a început prima ediție modernă a Jocurilor Olimpice de la Atena, pe legendarul stadion Panathenaic, unde a avut loc ceremonia de deschidere a primelor Jocuri Olimpice moderne.

Prima medalie olimpică românească a fost obținută de căpitanul de cavalerie Henry Rang (1902-1946), la cea de-a XI-a Olimpiadă, din anul 1936, desfășurată la Berlin. Henry Rang a obținut medalia de argint la probele ecvestre, în urma susținerii probei de baraj între el și germanul Kurt Hasse. Deși păreau că timpii au fost mai buni pentru român, arbitrii probei desfășurate sub semnul zvasticii, într-o perioadă de mari frământări social-politice, au decis, în prezența lui Hitler, în favoarea germanului.

Henry Rang

Henry Rang a primit, ca premiu de consolare, de la Adolf Hitler în persoană, o motocicletă Zündapp, cu ataş, faimoasă în epocă, cadou care, de altfel, i-a adus un tragic sfârșit. Mai multe despre aceste evenimente aflați dintr-o postare prilejuită de cea de-a XI-a ediție a Jocurilor Olimpice, de aici., unde puteți vizualiza și o filmare de la proba de călărie din anul 1936.

Basorelieful „Sportul” din Galați

În Galați, un simbol reprezentativ al mișcării sportive, care împlinește în acest an 60 de ani de la inaugurare, este basorelieful aflat în fața Complexului sportiv „Dunărea”, în apropierea Sălii Sportului. Realizat din piatră artificială, de sculptorii gălățeni Constantin Dimofte și Vasile Vedeș, împreună cu sculptorul bucureștean Justin Năstase, basorelieful a fost realizat în anul 1962 și ocupă o suprafață de cca 25 mp. Pe lângă caracterul dinamic al basoreliefului, cele cinci cercuri olimpice scot în evidență monumentul gălățean aflat la întretăierea unor obiective sportive importante ale Galațiului.

Surse: Corneliu Stoica, Monumente de for public din municipiul Galați, Galați, Axis Libri, 2015; 

https://www.agerpres.ro/documentare/2020/04/06/ziua-internationala-a-sportului-pentru-dezvoltare-si-pace-onu–480041

https://adevarul.ro/news/sport/povestea-tragica-primului-argint-olimpic-romanesc-henri-rang-cadoul-fatal-primit-adolf-hitler-1_56ebf7205ab6550cb8fab545/index.html

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.