Din navele construite la Șantierul Naval din Galați: „Brad” și „Petroșani”

Cargoul „Brad”

Printre navele maritime construite la Șantierul Naval din Galați pentru Navrom Constanța se numără și cargoul „Brad”, de 4800 tdw. Acesta a fost finalizat în anul 1971, fiind prima navă de acest tip dintr-o serie de cargouri construite la Galați, potrivit site-ului „marinarii.ro”. Navei i-a fost schimbat numele în anul 2000 și a fost revândută în anul 2008, an în care, din cauza unor defecțiuni și-a încheiat „cariera” pe mările lumii.

Fotografia navei a intrat în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în urma donației doamnei prof. Alma-Lotte Pavel, alături de alte imagini importante pentru istoria locală, printre care se numără și următoarea imagine, a mineralierului „Petroșani”.

 

Mineralierul „Petroșani”/„Petroșeni”

Un alt vas de „gabarit mare”, construit la Șantierul Naval din Galați, este mineralierul „Petroșani”, lansat la apă în anul 1966, care a deschis drumul altor nouă nave de acest tip, construite în șantierul gălățean între anii 1968 și 1976.

Lansarea a avut loc în iunie 1966, evenimentul fiind anunțat în presa națională și popularizat astfel:

  • cea mai mare navă construită în țara noastră: 10200/12500 tdw
  • zona de navigație: pe orice fel de mări și oceane
  • raza de acțiune: 16000 de mile marine fără escală
  • lungimea maximă: 151,50 m
  • comenzi automatizate și aparatură radar
  • tabelele cu calcule pot acoperi… 3 hectare!

Imagine apărută pe coperta revistei „Știință și tehnică” (1966)

Numele și l-a păstrat nealterat pentru o scurtă perioadă de timp, în urma unei tranzacții nereușite fiind schimbat din „Petroșani” în „Petroșeni”. Mineralierul a fost livrat către Navrom Constanța. În anul 1986 a intrat în reparații, funcționând ulterior pentru încă o perioadă de timp, pentru ca în anul 1998 să fie dezmembrat.

Surse: https://marinarii.ro/cargoul-brad/; https://marinarii.ro/mineralierul-petroseni/; Știință și tehnică, an. 18, nov. 1966;

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.