12 aprilie: Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii

Cerul e negru, Pământul e albastru au fost cuvintele care au făcut istorie la vederea Pământului din spațiul cosmic, cuvinte rostite de cosmonautul Iuri Gagarin, primul om care a văzut planeta noastră din spaţiu.

În dimineaţa zilei de 12 aprilie 1961, nava Vostok 1 a fost lansată pe orbita pământului de pe Cosmodromul Baykonur din Kazahstan. Misiunea era una deosebit de periculoasă, în condiţiile în care, zborurile anterioare, din cadrul programului Sputnik, cu câini la bord, se terminaseră tragic în aproape jumătate din cazuri. Cosmonautul Iuri Gagarin a realizat prima misiune spaţială cu echipaj uman, orbitând în jurul Pământului timp de 108 minute.

Tot pe 12 aprilie, în anul 1981, a fost efectuat primul zbor al navetei spaţiale americane Columbia, care a durat până pe 14 aprilie, 1981.

De aceea, 12 aprilie a fost declarată Ziua Cosmonauticii în Uniunea Sovietică în 1962, apoi, în 1968, Federația Aeronautică Internațională a decretat această zi ca Ziua Monidală a Aviației și Astronauticii.

Astronautul gălățean Dumitru Dediu

Adunarea Generală a ONU a proclamat această zi în anul 2011, drept Ziua Mondială a Aviației și Ziua Internaţională a Zborurilor cu Echipaj Uman în Spaţiu, pentru a celebra în fiecare an la nivel internaţional începutul epocii spaţiale pentru specia umană.

În galeria eroilor aerului şi cosmosului se află românii Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Dumitru Dediu (inginer și cosmonaut gălățean) și Dumitru Prunariu, acesta din urmă fiind desemnat ca reprezentant al țării noastre în spaţiul cosmic, în cadrul programului Intercosmos, pornind în misiunea „Soiuz 40” în data de 14 mai 1981.

Cu ocazia acestei zile, pe 12 aprilie 1971, astronomul gălățean Călin Popovici, inițiator al cercetărilor de astrofizică din România, primea o felicitare din partea scriitorului Geo Bogza, un îndrăgostit de astronomie și de frumusețea cerului. Aniversăm această zi, amintind câteva versuri ce însoțesc această felicitare:

Despre astronomul și profesorul universitar Călin Popovici puteți să aflați mai multe din pagina dedicată acestuia în Infoghid-ul Galați al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

Surse: Camelia Toporaş, Rocsana Irimia, Otilia Badea, Tena Bezman, Oameni în memoria Galaţiului : aniversări 2017, Galaţi, Axis Libri, 2018; 

http://stiri.tvr.ro/video-12-aprilie-ziua-mondiala-a-avia-iei-i-cosmonauticii-cerul-e-negru-pamantul-e-albastru-cuvintele-care-au-facut-istorie_843927.html#view

https://www.agerpres.ro/documentare/2019/04/12/ziua-internationala-a-zborurilor-cu-echipaj-uman-in-spatiu–290350?fbclid=IwAR3rHay8QvuMnGU2eGzc8GaHiwxh1_TIkMpslsEwwup5HmHGivOw1JE7Wbc

https://www.mediafax.ro/life-inedit/12-aprilie-ziua-mondiala-a-aviatiei-si-ziua-cosmonauticii-18068772

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.