5 Iunie – Ziua Învăţătorului

Pe 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Învățătorului, zi care reprezintă data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (5 iunie 1779 – 17 septembrie 1823).

Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, inginer practician, orator, moralist şi scriitor, organizator şi conducător de şcoală, autor al mai multor manuale, este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În 1818, Gheorghe Lazăr a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Şcoala de la Sfântul Sava.

O clasă a Școlii de Fete Nr. 9 din Galați

În Galați, primele şcoli s-au format chiar din secolul al XV-lea, in jurul unor biserici. Astfel, Paul Păltănea afirmă în a sa „Istorie a orașului Galați” că la Biserica Catolică din Galaţi a funcţionat, in jurul anului 1671, o şcoală condusă de un preot pe nume Rossi, în timp ce deschiderea şcolii de la Mănăstirea Mavromol, infiinţată în 1765, a însemnat debutul unei noi etape in istoria invăţământului gălăţean.

Prima școală publică din Galați s-a deschis în incinta Mănăstirii „Sf. Voievozi”. Primul dascăl al Școlii publice din Galați, care și-a deschis cursurile la 8 nov. 1832, a fost Toma Giușcă, cel care a slujit catedra cu devotament, încercând să deștepte dragostea de patrie și națiune atât în sufletul elevilor, cât și în cel al boierilor, negustorilor și membrilor Eforiei și Pârcălăbiei Galați, în fața cărora afirma cu patos:

… neînvățătura este pricina nenorocirilor, izvorul tuturor răutăților și a ticăloșiilor! ”

Toma Giușcă s-a născut în comuna Gănești, jud. Covurlui (astăzi jud. Galați) și a urmat studiile la Seminarul lui Veniamin Costache de la Socola și la Şcoala de Preparandie de la Gimnaziul vasilian de la Biserica Trei-Ierarhi din Iaşi. Numit profesor de Epitropia Învăţăturilor Publice din Principatul Moldovei la Școala publică din Galaţi, a activat aici între anii 1832-1839.

Ziua de 5 iunie este un moment important prin care societatea îşi exprimă recunoştinţa faţă de cei care pun bazele educaţiei şcolare, de aceea dorim tuturor celor care, cu răbdare şi dragoste, au sădit în mintea fiecăruia dintre noi alfabetul cunoaşterii, La mulţi ani!

Surse: Paul Păltănea, Istoria orașului Galați : De la origini până în 1918, Galați, Editura Partener, 2008; Cristian Căldăraru, „Toma Giuşcă – profesorul și directorul primei Școli Publice din Galaţi”, în Axis Libri, an. 5, nr. 17, dec. 2012, p. 34-35.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.