Întoarcere în timp, acum 50 de ani, când pe stadionul „Dunărea” cascadorii francezi își demonstrau virtuozitatea

Stadionul „Dunărea” în anii ’70

Acum 50 de ani, în anul 1972, stadionul Dunărea era arhiplin!

15.000 de spectatori erau prezenți la demonstrația de măiestrie a unei echipe de automobiliști cascadori sosiți din Franța, care oferea un spectacol cu totul inedit gălățenilor. Cascadori precum cei pe care îi admirăm în filmele clasice franțuzești, realizând spectaculoase scene de acțiune și dublând actori celebri, precum Jean Marais sau Belmondo.

Gilles Legris a fost vedeta acestui spectacol ce a avut loc pe stadionul gălățean, spectacol în care și-a demonstrat talentul, curajul și abilitățile automobilistice, după ce trecuse în turneul său și prin alte orașe mari ale României, inclusiv prin București, unde demonstrația a avut loc pe stadionul Dinamo.

Echipa Legris pe Stadionul „Dunărea”

Prezent la spectacol a fost și cunoscutul reporter sportiv Corneliu Mihăilescu, care a comentat prestația automobiliștilor în cotidianul local:

Baletul automobilelor, pilotajul acrobatic pe două roți, când automobile pe zgură se plimbă pe sute de metri, derapările dirijate și întoarcerile la 180 de grade, în formații de câte trei mașini – momente prin care s-a validat, prin aplauze îndelungi, precizia, curajul, virtuozitatea…”.

Cascadorii au oferit și „autograf” automobilistic șoferilor gălățeni: o parcare perfectă, în viteză, prin derapare și întoarcere. Dar mult mai impresionante au fost alte demonstrații, precum cea realizată de un cascador care, urcat pe un trepied înalt, a aterizat cu grație pe terenul stadionului, după ce postamentul pe care se afla a fost spulberat de o mașină ce rula cu 80 de km pe oră. Cascadoria realizată de Gilles Legris era preluată din familie, tatăl său, Alain Legris fiind o legendă a domeniului. Asemenea și demonstrația în care, urcați pe capota unei mașini ce rulează în viteză doar pe două roți, doi cascadori salută publicul sau cea în care o mașină în viteză străpunge un „zid de foc”.

Cascadorie realizată de echipa Legris

Despre astfel de demonstrații, cunoscutul cascador Gil Delamare, autor al volumului „Meseria mea e riscul” scria: „Dacă mergi în două roți trebuie să blochezi diferențialul, să umfli cauciucurile la șase atmosfere și…” să speri că totul va fi bine.  Gilbert Yves Delamare din Villenaise de Chenevarin (1924-1966), cunoscut sub numele de Gil Delamare a fost nu numai cascador, ci și actor de film, fiind extrem de cunoscut în perioada anilor ’60. Printre filmele la care a contribuit se numără titluri clasice: „Marea hoinăreală”, „Jandarmul din Saint-Tropez”, „Ziua cea mai lungă” sau „Fantomas”. Și-a demonstrat calitățile actoricești ca partener al lui Gerald Philipe în filmul „Fanfan la Tulipe”.

Gilles Legris, cel care a uimit publicul gălățean, provenea dintr-o familie de cascadori. Tatăl său, Alain Legris a fost al doilea cascador care a reușit schema de a sta în echilibru pe o mașină ce merge pe două roți. Alături de părinții săi și de sora sa a dus o viață aventuroasă, de nomazi,  realizând permanent turnee în care susțineau spectacole și își arătau virtuozitatea de cascadori.

Surse: Viața nouă, an. 28, mai 1972; „Legris cascadeur”, disponibil online: https://legris-cascadeur.skyrock.com/

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.