Întoarcere în timp, în anii ’70, când Bazinul olimpic de înot din Galați era inaugurat ca parte a Complexului sportiv „Dunărea”

Pentru că zilele toride ne îndeamnă să ne gândim la răcoare și la scăldat, să ne întoarcem la zilele de vară fierbinte ale anilor ‘70, zile în care gălățenii se îndreptau spre Bazinul de înot din Complexul sportiv „Dunărea”, care îi primea atât pe înotătorii de performanță, cât și pe cei care doreau să deprindă tainele acestui sport.

Zeci de gălățeni, în special copii, de diferite vârste, au învățat să înoate în acest bazin, sub supravegherea atentă a profesorilor de specialitate

Parte a Complexului sportiv „Dunărea”, considerat la data inițierii că va fi „printre cele mai desăvârșite construcții din țară”, bazinul de înot olimpic era prevăzut cu cele mai moderne facilități ale acelor vremuri, așa cum se menționa în articolul din 1968, de la începerea construcției:

Bazinul de înot olimpic deschide și el natației gălățene, în curs de afirmare, perspective deosebite. Dispunând de instalație de încălzire a apei, el va putea fi folosit din luna aprilie până în luna octombrie a fiecărui an și este astfel proiectat încât, în perspectiva anilor următori, va putea fi acoperit”.

Pe lângă bazinul olimpic, complexul avea prevăzut, în componența sa, o sală de sport cu capacitatea de 2150 de locuri și o popicărie cu patru piste, construcția debutând la sfârșitul anului 1968.

Executantul lucrării a fost Întreprinderea de construcții și montaje siderurgice Galați (I.C.M.S.G.), care avea în plan, ca termen de execuție, al doilea trimestru al anului 1970. În paralel cu lucrările la Complexul Dunărea, debuta și construcția patinoarului artificial de pe Bulevadul „George Coșbuc”.

Inaugurarea „celui mai tânăr și mai modern complex sportiv al Galațiului”, respectiv a două dintre cele trei elemente constitutive, bazinul de înot și popicăria acoperită cu 4 piste, a avut loc pe 22 august 1970.

Bazinul de înot avea 8 piste și dimensiunile stabilite de reglementările internaționale: 50 x 22 m, adâncimea apei fiind de 2,20 m. Apa din bazinul prevăzut cu o stație de filtrare și de încălzir, putea fi menținută astfel la o temperatură constantă de 23 de grade. Astfel erau asigurate condiții optime pentru întrecerile de natație și de polo.

Despre celelalte elemente componente ale complexului, în articole viitoare.

Surse: Gheorghe Teodorescu, „A început construcţia unui modern complex sportiv”, în Viața nouă, an. 24, nr. 7447, 21 nov. 1968, p. 1; „S-a inaugurat cel mai tânăr și modern complex sportiv al Galațiului”, în Viața nouă, an. 26, nr. 7991, 25 aug. 1970, p. 4.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.