Întoarcere în timp, într-un alt iulie, de acum 52 de ani, pentru o vizită la Parcul Pionierilor

Începând cu luna iulie a anului 1970, mulți dintre gălățenii care se îndreptau spre Plaja Brateș sau se întorceau de acolo aveau oportunitatea de a vizita terasa situată în Parcul Pionierilor.

Terasa Parcului Pionierilor

Parcul Pionierilor, anterior Parcul Carol, a purtat și numele de Parcul CFR, în prezent revenind la denumirea din perioada interbelică. Dar primul său nume a fost acela de Parcul Aslan, numele primarului sub a cărui administrație a fost înființat acesta.

Gheorghe Aslan

Este vorba de Gheorghe Leonida Aslan, născut în 1858 în Râmnicu Sărat, licențiat în drept care a ocupat mai multe funcții importante: deputat, senator, vicepreședinte al Senatului României, președinte al camerei de Comerț din Galați și, nu în ultimul rând, primar al Galațiului în perioada 15 iunie 1899 și februarie 1901. A murit în 22 decembrie 1934 în Galați și este înmormântat la Cimitirul „Eternitatea” din Galați.

Dar revenind la zilele toride ale verii anului 1970 să ne amintim de cum arăta parcul de la capătul străzii Domnești în perioada comunistă, de grota și pavilionul rustic aduse din Parcul Central și de dotările pe care noua terasă de la acea vreme, aflată în proximitatea trecerii de cale ferată, de care puțini își mai amintesc, le avea.

Foișorul din parcul Carol

Mesele Terasei „Parc” erau adăpostite de soare sau de ploaie sub două prelate de pânză, sub formă de acoperiș, în timp ce clienții puteau consuma preparate de laborator și diverse răcoritoare, care puteau fi achiziționate de la cele două tonete, vizibile și în imagini!

Mai multe despre Plaja Brateș în altă postare.

 

Surse: Viața nouă, nr. 7947, 3 iul. 1970

One comment

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.