Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver” a împlinit 70 de ani de existență : O „întoarcere în timp” la începuturile sale

Din piesa „Trandafirul fermecat” (regia Cristian Pepino)

70 de ani de când îi bucură atât pe copii, cât și pe părinții acestora. O viață de om, plină de spectacole și de zâmbete aduse pe chipul copiilor!

Data înființării Teatrului de Păpuși din Galați, așa cum apare în „Albumul Teatrului de Animație din România”, este 1 octombrie 1952, primul său director fiind regizorul Ion Focșăneanu.

Câți gălățeni își aduc aminte de spectacolele care le-au încântat copilăria sau pe care le-au văzut alături de copiii și nepoții pe care îi duceau pe strada Primăverii (astăzi strada Eroilor)? Cu siguranță aceștia sunt foarte mulți, iar numele unor spectacole precum „Sânziana și Pepelea”, „Cocoșul cu pene de aur”, „Pasărea albastră”, „Harap Alb”, „Poveste cu fluture și soare”, „Trandafirul și inelul”, „Făt Frumos din lacrimă”, „Vrăjitorul din Oz”, „Gulliver în țara Liliput”, „Castelul din Carpați”, „Copellia” le vor trezi acestora multe amintiri…, alături de numele multor altor spectacole, păstrate atât în istoria teatrului gălățean, cât și în sufletele celor care le-au văzut.

Vizita păpușarilor din Sofia la Teatrul de Păpuși din Galați în anii 60

Cu entuziasm au fost primite de gălățeni și festivalurile organizate de Teatrul de Păpuși din Galați, pe care le așteptau, în fiecare an, cu nerăbdare. Prima ediție a Săptămânii Teatrului de Păpuși a avut loc în anul 1992, fiind inițiat de Dan Ganea, directorul teatrului la vremea respectivă. Ulterior, Săptămâna Teatrului de Păpuși devine Festivalul Internațional de Marionete Gulliver (1995), pentru ca astăzi să se numească Festivalul Internațional de Animație „Gulliver” și să fie unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru de animație din țară.

Între numele care aduceau renume Teatrului de Păpuși din Galați, din această primă perioadă, îi menționăm, preintre altele pe regizorii Ion Focșăneanu, Valeriu Moisescu, Traian Ghițescu–Ciurea, Ștefan Lenkisch, Cristian Pepino, Dan Ganea, Anca Vlădescu, Attila Vizauer, Daniel Stanciu, Stelian Stancu, pe scenografii Nicolae Stănescu, Mircea Nicolau, Arnold R. Landen, Cristina Pepino și pe actorii Nicolae Gavrilov, Mihai Păun, Mariana Ganea, Dan Ganea, Marian Sterian, Mioara Mocanu-Orendovici, Anca Jijie, Stelian Stancu, Rodica Panu.

Un spectacol al Teatrului de Păpuși din anul 1960

Dar dacă despre istoria mai recentă știm mai mult, oare cum au fost primii ani de existență pentru teatrul de păpuși gălățean? Putem afla câte ceva din paginile ziarelor anilor ʼ50, atunci când, la puțin timp de la inaugurarea teatrului, în 1953, cotidianul România liberă publica un articol depre recent înființatul „teatru pentru cei mici la Galați”:

Colectivul de actori – mânuitori de păpuși – elemente tinere și talentate – depune multă străduință să prezinte spectacole de calitate cât mai bună… […] Prezentarea pieselor „Iarna în pădure”, o adaptare după motive populare rusești și „Micul gâscănel” s-au bucurat de un deosebit succes… […] Muzica care completează în chip admirabil anumite scene ale pieselor pentru copii aparține tânărului compozitor gălățean Aurel Manolache, iar decorurile executate într-un colorit viu și atrăgător, sunt semnate de pictorul scenograf Nicu Stănescu.

În noiembrie 1953, la un an de la înființarea acestuia, Teatrul de Păpuși din Galați avea deja un palmares bogat:

Până în prezent, acest teatru a prezentat 158 spectacole, dintre care 74 la căminele culturale din regiune și din cartierele muncitorești ale orașului Galați. Colectivul pregătește noi piese, printre care: „Căsuța iepurașului”, „Sacul lui Moș Gerilă”, „Critica de jos” … „Iarna în pădure”, „Fluerașul și cănița”, „Micul gâscănel”...

La sfârșitul anului 1954, Teatrul de Păpuși din Galați, proaspăt întors dintr-un turneu în orașele țării, pe parcursul căruia a prezentat un număr de 50 de spectacole, pregătea noi premiere: „La porunca știucii”, „Regina Zăpezilor”, „Iepurele îngâmfat”, „Băiatul și vântul”.

Tot în anul 1954, la doi ani de existență, Teatrul de Păpuși din Galați participa la un turneu inedit în Delta Dunării, alături de marinarii vasului S.R.T. (Sovromtransport) nr. 2:

Într-o zi, mai de mult, în comuna pescărească Crișan s-a întâmplat „minunea”. În dreptul satului s-a oprit un vapor. Asta nu ar fi fost ceva deosebit. Dar pe prova vasului se putea citi: „Vasul cultural nr. 2”. Iar de pe bord se auzea neîntrerupt muzică. […] Vasul n-a putut acosta. Satul n-avea nici chei și nici ponton. Din bărci pescărești oamenii au făcut atunci punte până la vapor. Și după o zi de escală la Crișan, comandantul vasului cultural, Dimitrie Pascu, căpitan fluvial, a putut nota în jurnalul de bord: „Acostat în fața punctului pescăresc Crișan. Patru spectacole pentru copiii pescarilor. Muzică. 500 spectatori. Timp favorabil.”.

Mare minune”, și-a spus în barbă pescarul Perijoc și lovind cu cotul pe tovarășul său de muncă, îi împărtăși mirarea: „Teatru pe baltă?” Și de-atunci, „teatru pe baltă” s-a jucat în multe părți, și pentru marinari, și pentru pescari, și pentru muncitorii din port, la Brăila, și pe canalul Filipoi, la Galați și la Tulcea. Și au jucat „pe baltă” și artiștii Teatrului de Stat din Brăila, și cei ai Teatrului de Păpuși din Galați.

În orașe precum Tulcea, Sulina și Isaccea, actorii teatrului gălățean au susținut spectacolele în fața copiilor urcați la bordul vasului, care au urmărit cu atenție „Urechiușa albă” sau „Capra cu trei iezi”.

În anul 1955 actorii Teatrului de Păpuși din Galați deschideau stagiunea odată cu începerea noului an școlar, în septembrie, cu spectacolul „Prințesa mofturoasă”, urmat apoi de „Crăiasa zăpezilor”, „Punguța cu doi bani”, „Înțeleptul vesel”.

Vechiul sediu al teatrului, de pe strada Eroilor

Acesta era doar începutul istoriei Teatrului pentru Copii și Tineret „Gulliver”, căruia astăzi îi urăm „La mulți ani și la cât mai multe spectacole și festivaluri pentru copii!”.

Să îi amintim și pe cei care ne bucură astăzi, colectivul teatrului de Păpuși „Gulliver” din Galați (așa cum apar pe site-ul instituției): Conducere: Eduard Șișu; Artistic: Adina Ariton, Gina Feru, Nicole Lungu, Elena Marin, Nicoleta Miru, Ramona Păuc, Valeria Taban, Andrei Ciugulea, Andrei Dombrovschi, Aurelian Iorga, Marian Sterian, Vlad Ajder; Echipa tehnică: Mara David, Cătălin Marin, Rică Lungu, Mihai Caragață, Claudiu Bălan, Lucian Marin, Laurențiu Andreescu; Ateliere: Mihaela Popescu, Paul Valentin Dan; Secretariat: Carmen Stan; Organizare spectacole: Cristina Gheorghiu, Dumitra Dănila, Sorina Felea; Supraveghetori sală: Dorina Ajder, Paraschiva Ștefan.

Surse: F. Ursu, „Cu vasul cultural printre pescarii din Deltă”, în Flacăra, mart. 1954, p. 32; Munca, nr. 1887, 4 nov. 1953; Munca, nr. 2221, 5 dec. 1954; România liberă, nr. 2590, 29 ian. 1953; România liberă, nr. 2898, 26 ian. 1954; Teatrul de Animație în România, București, 2018, p. 148-149.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.