Întoarcere în timp… O fabrică gălățeană cu rădăcini norvegiene, ale cărei urme mai există și astăzi (II)

Reclamă la produsele fabricii, din presa centrală

Așa cum menționam la finalul primei părți a materialului dedicat Fabricii de caiele și articole de fier „O. Mustad Fii” din Galați, reorganizarea din perioada regimului comunist a dus la unirea acesteia cu alte câteva fabrici care activau în domenii conexe, precum „Etna”, „Ciclop”, „Greerul”, „Ancora”.

Fabrica „Ciclop” se afla pe str. Vezuviului nr. 53 și producea o întreagă gamă de produse metalice, precum: balamale, zăvoare, colțare, lopeți, hârlețe.

Fabrica „Etna”, ce se afla pe strada cu același nume, avea inițial ca obiect de activitate producția de ulei vegetal, făcând parte chiar dintr-un consorțiu al fabricilor din acest domeniu de activitate. După Primul Război Mondial, fabrica a pus în funcțiune „cinci secții pentru produs cuie”, fiind cunoscută apoi sub numele de „Fabrica de uleiuri vegetale, cuie și tras sârmă”. Această reorientare a activității se datorase crizei resimțite după rechiziționarea utilajelor de către armată în timpul războiului, în vederea relocării producției, precum și din cauza lipsei de materii prime și a necesității utilizării forței de muncă angajate.

În stânga, vitrina Fabricii de Uleiuri Vegetale „Etna” la Expoziția Industriei din România Mare (1921)

Fabrica „Greerul”, ce îl avea ca patron pe inginerul G. Deleanu, confecționa ambalaje metalice și căldări galvanizate, fiind situată pe Bd. Regele Carol I nr. 33-37.

Fabrica „Ancora”, ce îl avea ca proprietar pe Salo Weissenber, confecționa nasturi, cârlige și agrafe pentru încălțăminte, ace, pioneze etc. și se afla pe str. Kogălniceanu nr. 10.

Toate aceste fabrici, inclusiv „O. Mustad și Fii” au fost înglobate în viitoarea Fabrică „11 Iunie”, care, începând din anul 1968, și-a adăugat noi activități, în principal la Secția I din Calea Prutului nr. 50A, acolo unde au fost incluse și alte ateliere, de fabricat accesorii, galvanizare, turnare zamac etc.

În anul 1968, Fabrica „11 Iunie” din Galați beneficia de o amplă prezentare în paginile revistei Viața economică, acolo unde erau scoase în evidență noile realizări și capacități de producție. Bineînțeles, acestea erau puse în contrapondere cu „fosta fabrică de nasturi” 

Întreprinderea dispunea de patru clădiri, dintre care, cea de pe str. Kogălniceanu nr. 16 adăpostea sediul administrativ și birourile, în timp ce unitățile de producție se aflau în clădirile firmelor pe baza cărora se constituise.

Este exclus ca vreunul dintre noi să nu fie purtătorul unui produs al Fabricii „11 Iunie” din Galați!” afirma autorul reportajului, în sprijinul acestei afirmații enumerând accesoriile pentru industria încălțămintei și marochinăriei pe care fabrica le producea în Sectorul I: catarame de toate mărimile, închizătoare pentru serviete, rame de poșetă, mânere, șine de servietă, capse pentru încălțăminte, cârlige de tot felul, închizători și butoni pentru marochinărie.

Peste 20 de milioane de catarame, zeci de milioane de butoni rapizi (folosiți pentru nituire în industria încălțămintei și maselor plastice), sute de mii de rame pentru poșete și multe altele ieșeau de pe liniile de fabricație de la „11 Iunie”.

Reclamă la produsele Fabricii „11 Iunie” din paginile revistei „Flacăra”

Dacă sectorul I era dedicat accesoriilor amintite, Sectorul II confecționa articole de lăcătușerie precum belciuge, inele, verigi, paftale etc, ambalaje litografiate pentru ambalajele folosite în industria chimică, găleți galvanizate, linii de rame de poșete. Această cea de-a doua unitate continua profilul inițial al Fabricii „Greerul” în aceeași locație de pe strada Republicii, deși în prezentarea din revista anilor 60 activitatea acesteia din trecut era redusă la producția de „vacs, cremă de ghete și… conserve de pește!”.

Sectorul III livra produse pentru industria construcțiilor și agricultură: rame pentru uși, ferestre metalice, precum și lopeți, cazmale, greble, paturi metalice.

Cel de-al IV-lea sector era destinat confecționării de mobilier metalic combinat cu masă plastică pentru birouri, cantine și restaurante; se confecționau, de asemenea, dulapuri metalice pentru vestiare, cărucioare, containere, scaune metalice rotative, bancuri de lucru pentru menghine.

În anul 1991 patrimoniul Întreprinderii „11 Iunie” a fost preluat de S.C. FAM S.A. – Fabrica de Accesorii Metalice, ce a păstrat profilul inițial al fabricii și care mai există și astăzi în peisajul industrial gălățean.

Surse: Curentul, an. 11, nr. 3773, 4 aug. 1938; Adevărul, an. 50, nr. 16079, 27 iun. 1936; Scânteia, an. 17, nr. 1188, 5 aug. 1948; Viața economică, an. 6, nr. 38, 20 sept. 1968.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.