Întoarcere în timp… în urmă cu 55 de ani, când la Galați au filmat actorii Ștefan Mihăilescu-Brăila, Draga Olteanu și Vasilica Tastaman

La începutul anului 1967, gălățenii au fost martorii unor evenimente mai puțin obișnuite în „Orășelul copiilor”, acolo unde accesul a fost restricționat, pentru a fi montate o serie de reflectoare extrem de puternice „de mii de lumini .

„Indiscreția este scuzabilă”, nota ziarul local Viața nouă, pentru că „Orășelul Copiilor” din Galați devenise locul în care erau filmate cadre ale producției artistice românești „Cine va deschide ușa?”, după un scenariu de Alexandru Andrițoiu și Nicolae Ștefănescu.

Amănunte despre film au fost dezvăluite de regizorul Gheorghe Naghi într-un interviu acordat publicistului Corneliu Mihăilescu pentru ziarul local Viața nouă. Locul filmărilor nu a fost ales întâmplător, având în vedere că noua producție cinematografică era „un film despre copii, interpretat în mare parte de copii… pentru oameni maturi”, așa cum preciza regizorul.

Filmul avea în prim plan povestea unui adolescent, elevul Ovidiu Codrescu, iar subiectul îl dezvăluia gălățenilor chiar Gheorghe Naghi: Ovidiu aranjase, într-o noapte, cu alţi copii, visători ca şi el, să se strecoare în localul teatrului, să se costumeze în curteni şi marchize şi să se dueleze pentru cucerirea unei regine. Din păcate, «adversarul» răpus fusese realmente rănit la cap şi leşinase. Asta tocmai când paza de noapte intră în local. Copiii fug lăsându-și colegul acolo. De aici tot scandalul, agravat de faptul că micul nostru erou descuiase poarta teatrului cu un şperaclu, simbol al meseriei de spărgător”.

Eliberat după doi ani din școala de corecție, eroul filmului, aflat în drum spre casă, devine martorul unei întâmplări ce îl poartă cu brutalitate în complexul de împrejurări care a dus la pedepsirea sa. Eroul îşi revede trecutul şi anticipează ineditul noii situaţii: cine îi va deschide de această dată uşa?

Personajele principale ale filmului au fost opt copii, fete și băieți, selecționați pe parcursul a două luni dintr-un număr de 16.000 de copii. Printre cei aleși s-au numărat copiii Armand Oprescu (personajul principal al filmului, Ovidiu Codrescu), Monica Teodorescu (Florica, prietena lui Ovidiu) și Cristina Teodorescu (Irina), aceștia jucând alături de artiști binecunoscuţi, precum: Ştefan Mihăilescu-Brăila (tatăl lui Ovidiu), Corina Constantinescu (mama lui Ovidiu), Draga Olteanu (femeia cu valiza), Vasilica Tastaman (profesoara de anatomie) şi chiar regizorul Gheorghe Naghi (controlorul).

Producţie a studioului cinematografic „Bucureşti”, filmul „Cine va deschide uşa ?” a fost distins, în anul 1967, cu „Menţiunea specială a juriului pentru regie” la Festivalul Internaţional al Filmului pentru Copii de la Teheran.

Surse: Viața nouă, febr. 1967; Cinema, an. 5, nr. 11, 1967; Gazeta literară, dec. 1967; Bujor T. RÎPEANU, Filmat în România : Repertoriul filmelor de ficţiune 1911-2004 : Cinema şi televiziune, Bucureşti, Editura Fundaţiei Pro, 2004.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.