În anul 1963 gălățenii se întreceau pentru obținerea Insignei de polisportiv!

În septembrie 1963 începea, la nivel național, procesul de popularizare a unei noi acțiuni de masă: Concursul pentru obținerea Insignei de Polisportiv! Acesta își propunea, pe lângă antrenarea populației în activități sportive, dezvoltarea calităților fizice de bază: viteză, forță, rezistență, îndemânare”, precum și atragerea de noi membri în asociațiile sportive existente și respectiv în sportul de performanță.

La Galați, acțiunea era popularizată de cluburile sportive din localitate (Constructorul, Știința etc.), precum și în învățământul gimnazial și universitar

Erau împărțite afișe și fluturași, cei doritori să-și probeze forțele fiind îndemnați să se pregătească intensiv, inclusiv în centrele de inițiere pentru sport, pe terenurile sportive din școli sau ale asociațiilor sportive din întreprinderi.

Bineînțeles că participanții trebuia să îndeplinească o serie de norme, testarea doritorilor având loc pe stadioanele Dunărea și Portul Roșu, la bazinul acoperit de înot și la poligonul de tir al Școlii Medii Nr. 1 (Liceul „Vasile Alecsandri”) din Galați. O serie de antrenori și de instructori voluntari ofereau sprijin doritorilor în aceste centre.

Stadionul Dunărea în anii ’60

Bazinul de înot de la Liceul „V. Alecsandri”

Concursul pentru insigna de polisportiv se desfășura potrivit unui regulament anunțat din vreme, fiind acceptați participanții cu vârsta de peste 12 ani, aceștia fiind împărțiți pe mai multe grupe de vârstă: 12-15, 16-22, 23-31, peste 31 de ani. Pentru obținerea insignei, probele prevăzute de regulament trebuiau trecute în intervalul de cel mult un an de la data susținerii primei probe.

Probele, unele aflate la alegerea participanților, constau în: gimnastica de înviorare, cățărări (ce aveau ca alternative tracțiuni din atârnat sau flotări), cros și triatlon și puteau fi susținute inclusiv în cadrul unor competiții sportive organizate.

Proba de triatlon, de exemplu, conținea o alergare de viteză pe 60 sau 100 m (în funcție de grupa de vârstă), săritura în lungime cu elan și aruncarea greutății; tir sau turism la alegere; înot, schi sau ciclism la alegere. Pentru cei cu vârsta de peste 16 ani mai trebuia îndeplinită și o probă de rezistență, cros de 500 sau 1000 m.

În Galați, întrecerile au debutat odată cu noul an școlar, în septembrie, primii concurenți din Galați fiind componenții echipei de fotbal juniori a Clubului Siderurgistul, care au alergat 100 m plat sub 15 secunde. Au urmat probe de aruncare a greutății.

Primul concurs pentru trecerea probelor Insignei de Polisportiv din Galați a avut loc pe Stadionul Dunărea, la acesta participând peste 100 de tineri de la asociațiile sportive gălățene, inclusiv forbaliștii de la Siderurgistul.

Fotbaliștii juniori de la Clubul Siderurgistul Galați se întrec în probele de triatlon. Antrenorul de atletism arată cum se ia un start corect în proba de viteză

Circa 200 de sportivi, componenți ai secțiilor de fotbal, haltere, luptă, scrimă și box din cadrul Clubului Siderurgistul au trecut din primele zile de etapa preselecțiilor. Au urmat tinerii de la asociațiile Ancora, Textila, Voința, Gloria, Metalosport, Victoria, Ancora S.N.G. etc., urmați apoi de membrii asociațiilor sportive școlare și universitare.

Înmânarea primelor insigne de polisportiv în Galați au avut loc în luna iunie a anului următor, 1964, într-un cadru festiv, primii fiind premiați cei de la școala profesională a Combinatului Siderurgic și elevi al Școlii nr. 28 din Galați.

Surse: Viața nouă, an. 20, nr. 5875, 1963, p. 3; Sportul popular, an. 19, nr. 4306, 14 sept. 1963

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.