Întoarcere în timp în Galați, acum 80 de ani : din evenimentele lunii noiembrie 1942 (2)

În a doua jumătate a lunii noiembrie a anului 1942, câteva evenimente notabile erau semnalate în cotidianele gălățene: 

  • Doctorul Stelian Gavrilescu, medic primar radiolog în Galați, își găsise sfârșitul într-un groaznic accident de cale ferată.
  • Profesoara Virginia Bălănescu era numită directoare a Institutului Ortodox de Fete din Galați.
  • Pe 28 noiembrie se oficia, la Biserica „Sf. Spiridon”, parastasul de 8 ani de la moartea avocatului și ziaristului George Iorgala (1874-1934), fost prefect de poliție al Galațiului, fost primar al Galațiului, președinte onorific al Sindicatului Ziariștilor din Galați.
  • Pe 26 noiembrie s-au aniversat 75 de ani de la înființarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Galați.

Liceul „Vasile Alecsandri” în anul 1942

Dar cel mai important eveniment a fost colecta publică „Ajutorul de Iarnă”, ce se afla în al doilea an de desfășurare.

Acțiunea „Ajutorul de Iarnă” a fost inițiată de Consiliul de Patronaj al operelor sociale, instituție înființată de guvernul Antonescu și aflată sub patronajul Reginei Mame Elena, în folosul ostașilor de pe front și al celor rămași acasă, aflați în nevoie, în sprijinul familiile luptătorilor, inavlizilor, văduvelor și orfanilor de război, „a muncitorimei și țărănimei împovărate, care duce greul războiului”.

Pentru a da un impuls acțiunii de strângere de fonduri, în ziare erau incluse mesaje motivaționale, iar personalități ale vremii, precum patriarhul Nicodim, făceau apel la cetățeni contribuie la strângerea de fonduri, cu toată dragostea și însuflețirea pe care o comportă această acțiune”:

Cine are oare inima să lase flămânzi și goi pe cei ai căror părinți, soți, frați și copii ne asigură cu truda lor tihna noastră, cu pericolul vieții lor siguranța vieții noastre, care ne nimbează cu eroismul lor onoarea, și cu jertfa lor rezidesc temeliile dreptății noastre și viitoarele granițe ale țării noastre așezate firesc?

1 Noiembrie, ziua mobilizării înțelegerii creștine trebuie să fie în același timp dovada solidarității românești.

În Galați, sediul Sediul Consiliului de Patronaj se afla pe str. Domnească, la nr. 101. Președinte al Consiliului era primarul Ghiță Vasiliu, printre membri numărându-se directorul Liceului „Vasile Alecsandri”, Ermil Caraman și preotul Constantin Cronț, precum și reprezentanți ai administrației și industriei locale: medicul primar al județului, vicepreședintele Camerei de Comerț, directorul Atelierelor CFR etc. 

În noiembrie 1942, suma strânsă pentru ajutorarea celor în nevoie din municipiul Galați s-a ridicat la 6.132.996 de lei. Aceeași colectă, realizată la nivelul județului Galați a avut ca rezultat suma de 9.388.351 lei.

Ce s-a întâmplat în Galați, în prima jumătate a lunii noiembrie 1942, aflați de aici.

Surse: Almanahul Gălățean Dodu, Galați, Tipografia George Jorică, 1943; Universul, an. 51, nr. 287, 20 oct. 1934; Universul, an. 59, nr. 319, 21 nov. 1942; Țara, an. 2, nr. 448, 1 nov. 1942.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.