Pe 26 noiembrie au trecut zece ani de când Mircea Roibu ne-a părăsit! Ce a lăsat în schimb gălățenilor?

Trei simboluri ale Galațiului se confundă cu numele celui care a fost Mircea Roibu: PĂPĂDIA, ELICEA și VALURILE DUNĂRII.

Pentru cei care nu știu cine a fost Mircea Roibu, deși trec adesea pe lângă două dintre cele mai cunoscute simboluri ale Galațiului realizate de acesta, „Elicea” de la faleza Dunării și fântâna arteziană „Păpădia”, facem o scurtă trecere în revistă.

Mircea Roibu (n. 26 ianuarie 1935, com. Teliucu, jud. Hunedoara – d. 26 noiembrie 2012, Galați), a absolvit Școala Tehnică Metalurgică din Reșița și s-a stabilit la Galați, acolo unde și-a desfășurat activitatea la Combinatul Siderurgic și la Șantierul Naval Galați, unde a fost șeful atelierului de turnătorie. A realizat 21 de brevete de invenții și peste 400 de inovații, aplicate în industria navală și siderurgică. Dar pentru gălățeni, numele său se leagă de următoarele monumente de for public, realizate de acesta:

  • Fântâna arteziană din fața Casei de Cultură a Sindicatelor (actualul Cinematograf „Prof. Ioan Manole”), de pe strada Brăilei, cunoscută sub numele de PĂPĂDIA, care a fost realizată între anii 1974 și 1975 și este un cunoscut reper și loc de întâlnire pentru localnici. „Puful de păpădie” este numele sub care apare această fântână în lista monumentelor de for public ale Galațiului, anul instalării în locația actuală fiind 1978. Presa vremii nota:

Din metal, apă și beton, tehnicianul Mircea Roibu a realizat o copie a naturii, fântâna are aspectul unui puf de păpădie!

Păpădia

  • ELICEA de pe faleza Dunării este un alt reper arhicunoscut al Galațiului, fiind executată în mărime naturală din aluminiu titan. Ea străjuiește faleza Dunării încă din anul 1973, când a fost instalată cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înființarea Șantierului Naval Galați.

  • Fântâna arteziană VALURILE DUNĂRII”, executată din oțel inoxidabil și care pentru o lungă perioadă de timp a a făcut parte din ansamblul parcului situat pe strada Brăilei, în apropierea complexului Potcoava de Aur, a fost instalată în anul 1997 în centrul orașului. Din păcate, acest monument de for public, ce purta semnătura lui Mircea Roibu, și pe lângă care treceam cu toții adesea, a dispărut de curând din peisajul Galațiului, fiind înlocuit cu o fântână cu un design „contemporan”, comun, banal, lipsind spațiul respectiv de originalitatea și simbolismul lucrării precedente.

Fântâna arteziană „Valurile Dunării”

În anul 1974, Mircea Roibu devenea personaj de film, este adevărat, documentar. În 1974 avea loc premiera documentarului „Elicea”, film dedicat colectivului condus de Mircea Roibu la Șantierul Naval din Galați, care, pentru a pune la punct fabricarea elicelor de vapor, a făcut nu mai puțin de 1500 de încercări. Regia și scenariul era semnat de Eugenia Guțu, iar imaginea de Constantin Teodorescu.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.