Din expoziția „Fotografia ta, istoria Galațiului! : Sărbători de iarnă de altădată” : Orășelul Copiilor și corabia lui Val-Vârtej

În anul 1968, tradiționalul Orășel al Copiilor din Galați, organizat cu prilejul sărbătorilor de iarnă, a fost inspirat dintr-un celebru serial de televiziune pentru copii, care a fost difuzat de Televiziunea Română în perioada 1963-1970.

În fotografie se poate vedea celebra corabie din serial, a echipajului lui Val-Vârtej, recreată pentru plăcerea gălățenilor, în decorul de atunci (pe strada Republicii/Domnească, zona Parcului Eminescu și respectiv a magazinului Modern, ce nu exista încă la acea vreme), loc pentru „selfie-uri” și pentru fotografiile realizate ca amintire de părinți, copiilor de atunci. 

Cine își mai aduce aminte de corabia Bătrâna Carapace? De „Aventurile echipajului Val-Vârtej”, ce avea ca personaje eroi ai unor celebre cărți de copii: baronul de Munchhausen din cartea „Aventurile baronului Munchhausen” de Gottfried August Burger, savantul Jacques Paganel din romanul „Copiii căpitanului Grant” de Jules Verne, reporterul Ionuț (alias reporterul Tintin) din seria de benzi desenate „Aventurile lui Tintin” de Georges Remi.

În anii `60, copiii nu ratau nicio întâlnire cu celebrul echipaj de pe Bătrâna Carapace, iar reproducerea decorului serialului preferat în Orășelul Copiilor din Galați a fost o minunată surpriză pentru aceștia, de care unii își aduc aminte și astăzi.

În anul 1965 a fost realizat și un disc de vinil, ce conținea melodii din coloana sonoră a filmului, muzica fiind semnată de Titi Acs, iar versurile de Titi Acs și Octavian Sava.

În arhiva TVR-ul s-au păstrat secvențe din serial, pe care puteți să le vedeți aici: https://www.youtube.com/watch?v=X1Ohez1c_QY

Actorii ce dădeau viață acestor personaje erau: Nicolae Gărdescu, în rolul baronul de Munchhausen, Septimiu Sever (apoi Dem Savu) în rolul Căpitanului Val-Vârtej, Tudorel Popa în rolul lui Paganel și Irina Bora în rolul Irinei. Scenariul a fost scris de Octavian Sava și Radu Nor, iar regia a fost semnată de Cornel Popa și Ștefan Roman.

Episoadele serialului ilustrau călătoriile echipajului vasului Bătrâna Carapace, comandat de căpitanul Val-Vîrtej, în diferite colțuri ale lumii, făcând față unor situații dificile, peste care reușesc că treacă cu succes, datorită curajului, cunoștințelor sau umorului. 

Un serial care a bucurat generaţii de-a rândul, transformând personajele în eroi şi eroii în adevărate vedete, aduse în Orășelul Copiilor anilor ’60 din Galați, de care să vă aduceți aminte cu plăcere.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.