Întoarcere în timp, acum 60 de ani, când la Galați se inaugura Cantina Studențească

Cu ocazia inaugurării, acum câteva zile, a celei mai moderne cantine a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, să ne aducem aminte și de cantina studențească inaugurată acum 60 de ani, în zona căminelor studențești de pe strada Domnească.

Cantina studențească a fost dată în folosință în februarie 1963, iar așa cum se preciza în anunțul apărut în ziarul Scînteia, putea asigura masa zilnic pentru 1500 de studenți:

La primul etaj al cantinei se află o sală de mese spațioasă, modernă. Cantina este înzestrată cu o linie de autoservire, instalații moderne de bucătărie, mașini electrice de tăiat pâine, carne etc. Bucătăria dispune de încăperi anexe pentru pregătirea preliminară a alimentelor, un laborator special de cofetărie, camere frigorifice pentru păstrarea alimentelor etc.” anunța, la inaugurare, reprezentantul Institutului Politehnic din Galați.

La începerea noului an universitar din septembrie 1963, într-o prezentare de ansamblu a centrului universitar gălățean, se menționa:

În pivnițele și magaziile cantinei au fost depozitate peste trei vagoane și jumătate de alimente conservate. Mare parte dintre aceste conserve au fost preparate de personalul cantinei. De curând, în dotarea cantinei a intrat o modernă mașină universală de cofetărie, necesară preparării dulciurilor”.

Magazia cantinei

În anii ‘70, activitatea cantinei studențești se afla în suferință, atât din cauza deficiențelor tehnice și a dotării necorespunzătoare, cât și din cauza faptului că principalii beneficiari, studenții căminiști, ce aveau obligația de „a oferi o mână de ajutor” angajaților cantinei, se fofilau, sub diferite motive, de la îndeplinirea unor sarcini așa de ingrate precum: curățarea unui munte de cartofi sau spălarea unui maldăr de tacâmuri.

Așa cum sesiza revista studențească Orientări, ce a întreprins o serie de anchete pe tema deficiențelor înregistrate, grupa de serviciu, formată din studenții căminiști, era greu de adunat și de pus la treabă, de unde și lansarea unor apeluri către cei în cauză în paginile revistei.

Alte probleme înregistrate: pietrele din mâncarea de fasole (vina grupei de serviciu), blatiștii fără cartelă de masă (în medie, 500 pe zi din cei 2700 de studenţi căminiști), meniurile „diversificate”, preponderent pe bază de cartofi (cartofi prăjiţi, piure de cartofi, ciorbă de cartofi, mâncare de ieri) și, nu în ultimul rând, „dispariția” sistematică a furculițelor şi cuţitelor, care provoca apeluri disperate ale comitetului cantinei, de tipul:

De urgență să fie (re)aduse la sediul cantinei tacâmurile, vesela uitată prin buzunare după servirea mesei; în cazul în care nu vor fi aduse, vor fi reținute din bursă”.

Surse: Orientări, an. 10, nr. 32-33, iun. 1978; Orientări, an. 11, nr. 34, mai 1979; Orientări, an. 11, nr. 35, nov. 1979; Orientări, an. 12, nr. 36, mart. 1980; Scînteia, an. 32, nr. 5806, 17 febr. 1963; Scânteia tineretului, an. 19, nr. 4463, 22 sept. 1963.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.