De ziua Unirii Basarabiei cu România.. o întoarcere în timp în anul 1996, alături de istoricul Paul Păltănea

Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, fiind instituită prin Legea nr. 36/2017.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei Zile a fost iniţiată de deputatul Eugen Tomac, care argumenta:

Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România. (…) Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire”.

Cu prilejul acestei zile, să ne întoarcem în timp, în anul 1996, prin intermediul fotografiilor donate, în format electronic, de ing. Radu Moțoc, la acel moment era secretar al Filialei „C. Negri” din Galați a Asociației „Pro Basarabia și Bucovina”.

Acum 27 de ani, în perioada 24-25 mai, se desfășura în Sala Dietei din cetatea Făgăraşului, simpozionul cu tema „Negru Vodă – întemeietor de ţară”, organizat de Muzeul Ţării Făgăraşului în colaborare cu Biblioteca Municipală Făgăraş şi Asociaţia Culturală „Pro Basarabia şi Bucovina – filiala Costache Negri” din Galaţi.

Îl veți recunoaște în imagini pe istoricul Paul Păltănea, care se afla în comitetul de conducere al filialei gălățene a Asociației „Pro Basarabia și Bucovina” și care a susținut în cadrul acestui simpozion comunicarea „Gh. I. Brătianu – tradiția descălecării Țării Românești”.

Au mai susținut atunci comunicări: academicianul Șerban Papacostea, doctoranda Nina Negru din Chișinău, prof. Univ. de. Teo-Teodor Marșalcovschi din Bălți, dr. Nicolae Constantinescu și dr. Sergiu Iosipescu din București, dr. Florea Costea din Brașov, prof. Nicolae Bănică din Rm. Vâlcea, preotul Ioan Năftănăilă din Breaza, Făgăraș.

Mai multe amănunte despre simpozion puteți să aflați din mărturia scrisă, semnată de Gheorghe Dragotă, publicată în revista „Cumidava” a Muzeului de Istorie Brașov aici: https://biblioteca-digitala.ro/reviste/Cumidava/dl.asp?filename=020-Revista-Cumidava-Muzeul-Istorie-Brasov-XX-1996-21.pdf

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.