Întoarcere în timp… la Galaţi, la sfârşitul anilor ’60, când se inaugurau sediile Complexului Farmaceutic și Casei de Modă

Complexul farmaceutic la inaugurare

La sfârșitul anilor 60, pe harta Galațiului au apărut numeroase construcții civile și industriale. Printre acestea s-a numărat și clădirea Complexului Farmaceutic, inaugurată în anul 1969, care dispunea de „spaţii de depozitare pentru medicamente, materiale şi utilaje de optică, stomatologie, chirurgie dar şi încăperi pentru laboratorul de control a medicamentelor, depozit de ambalaje, pavilion administrativ, toate desfăşurate pe o suprafaţă construită de 4.400 mp”.

Astfel era prezentată construcția, amplasată în nordul oraşului Galaţi, în vecinătatea platformei industriei alimentare şi a depozitelor de mărfuri. Construită pentru a „crea condiţii dintre cele mai bune pentru depozitarea, controlul şi expedierea medicamentelor şi a celorlalte produse de uz medical”, noul edificiu era situat în imediata apropiere a bulevardului George Coşbuc și dispunea la inaugurare de un depozit pentru medicamente cu demisol şi parter și un laborator pentru controlul medicamentelor la care se adăuga un pavilion administrativ cu parter şi etaj. Depozitul farmaceutic se alătura unei serii de construcţii industriale de interes social, fiind la data inaugurării, datorită suprafeţei şi dotărilor, una dintre cele mai moderne construcții de gen din ţară.

Clădirea a fost proiectată de Direcţia de Sistematizare, Arhitectură şi Proiectare în Construcţii Galaţi şi construită de Trustul de Construcţii Galaţi. Şeful de proiect, arhitectul Liviu Cezar Durbacă, a realizat „o construcţie unică în ţară, atât ca concepție funcţională cât şi prin gradul înalt de înzestrare cu mobilier, aparataje moderne de control şi alte utilaje specifice”, toate înzestrările construcţiei făcând posibilă o îmbunătăţire a aprovizionării cu medicamente şi cu aparatură medicală a populaţiei şi a unităţilor medico-sanitare din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea.

Depozitul farmaceuric în prezent

Tot în anul 1969, la Galați, a fost inaugurată o altă construcție proiectată de arhitectul Liviu Durbacă, Casa de Modă. Situată în prelungirea străzii Traian, în imediata apropiere a cinematografului „Dunărea”, pe o suprafață construită de peste 2.000 mp, clădirea includea pavilionul A, cu un modern salon de coafură, manichiură și vibromasaj, iar la etaj sala de primire comenzi pentru femei și bărbați dar și salonul pentru prezentarea modei. Cel de-al doilea pavilion, B, includea atelierele de croitorie bărbați, croitorie femei și tricotaje.

Casa de modă

 

Arhitectul Liviu Cezar Durbacă s-a născut în Brăila și s-a stabilit în Galați la terminarea Institutului de Arhitectură din București, ca arhitect la Direcţia de Sistematizare, Arhitectură şi Proiectare în Construcţii Galaţi (DSAPC), fostul Institut de Proiectare al Regiunii Galați, devenit ulterior Institutul de Proiectare Galați. De atunci și-a pus amprenta în proiectarea a numeroase construcții din Brăila, Galați, Tecuci, în lucrări de restaurare și documentații de sistematizare.

Arhitectul Liviu Durbacă în presa vremii

De numele arhitectului Liviu Durbacă este legată și denumirea unor blocuri din Galați. Acesta, spre deosebire de confrații săi proiectanți, care optau să denumească blocurile de locuințe cu litere și cifre, a preferat ca în calitate de șef de proiect al ansamblului de locuințe „Faleză-port” să numească blocurile de pe malul Dunării cu alte nume de ape, precum Mălina, Brateș, Siret, Bistrița, Olt, Jiu. Membru al Uniunii Arhitecților din România, arhitectul Liviu Cezar Durbacă a îmbogățit arhitectura municipiului Galați cu lucrări deosebite în zona centrală, în zona Gării de călători și a cartierului Mazepa II, contribuind și la realizarea unor construcții din județ și din afara acestuia.

Surse: Viața nouă, an. 25, nr. 7636, 2 iul. 1969; Viața nouă, an. 25, nr. 7651, 19 iul. 1969; Viața nouă, an. 26, nr. 7702, 17 sept. 1969; Scânteia, an. 51, nr. 12512, 14 nov. 1982; Scînteia Tineretului, an. 25, nr. 6353, 18 oct. 1969; Scânteia, an. 49, nr. 11703, 6 apr. 1980.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.