Întoarcere în timp… în urmă cu aproape nouă decenii, când teatrul de păpuși debuta la Galați

Într-un articol din presa locală a anului 1935 se lansa pentru copiii din Galați o invitație la teatrul de păpuși. Spectacolele, prezentate în sala Palatului Administrativ din Galați, erau susținute de trupa de teatru a doamnei Bondi.

Teatrul pentru copii a debutat în orașul Galați la începutul anului 1935, atunci când doamna Bondi a ales ca premieră o dramatizare în limba română după basmele fraților Grimm, realizată de Lya Hart.

Palatul Administrativ din Galați

Piesa de debut a teatrului de păpuși gălățean a avut loc în saloanele Consulatului Cehoslovaciei din strada Codreanu, aducând laolaltă „toată societatea gălățeană, capii autorităților și prietenii republicii cehoslovace”, cât și numeroși copii. Prezent la premieră a fost și consulul Cehoslovaciei, inginerul Frantisek Trzicky, care a susținut cu entuziasm inițiativa organizării unui teatru de păpuși la Galați.

Aspect de pe strada Codreanu, în care se vede și Palatul Administrativ

După doar câteva luni, în luna iunie, la sfârșitul anului școlar, în paginile ziarului local Acțiunea, sub titlul „Un reușit spectacol pentru copii la Galați”, această inițiativă era lăudată:

E timpul ca să se dea atenție deosebită, acestei spirituale și vesele întreprinderi artistice, a cărei fondatoare și conducătoare e o doamnă din societate a orașului nostru și aparține acelor puțini oameni, de care orașul poate fi mândru.

Cinematograful înseamnă la noi paradisul doritorilor de amuzament adulți, din care copiii sunt excluși însă, căci filme pedagogice pentru ei ne lipsesc.

Înainte de a avea la dispoziție filme instructive și distractive, a venit dna Bondi cu teatrul ei de păpuși.”

În același articol descoperim și o scurtă caracterizare a doamnei Bondi: „o femeie cu energie și talent bărbătesc. Singură a pictat decorurile și a fabricat păpușile și împreună cu d-ra Martha Miess singure joacă”.

Spectacolul prezentat în luna iunie a fost „Doctor Hap în jurul lumii”, după o piesă scrisă de soțul d-nei Bondi, Albert Bondi. O succintă cronică a piesei ne oferă prilejul de a ne închipui lumea marionetelor de acum un secol:

Figurile sunt mai mici decât o sticlă de șampanie, dar au un spirit mai efervescent ca șampania, provoacă hohote de râs.

Doctorul Hap e mai mic ca un pitic, dar are inimă mai bună decât mulți alți care cred că sunt uriași, fiindcă el are milă de animale”.

Scena, în miniatură, decorurile stilizate, mînuirea cu talent a păpușilor, versurile scurte cu rime neașteptate și înlăturând tiradele obositoare, dar rostite cu suflet de agilele mânuitoare ale păpușilor (dna Bondi și dra Martha Miess) constituie o chezășie că reprezentațiile viitoare se vor bucura de un mai mare succes”.

Aspect din activitatea teatrelor de păpuși în anii ’30

Mica trupă a teatrului de păpuși se bucura și de sprijinul M.S. Regina Maria, autorul cronicii menționând în final interesul manifestat de aceasta pentru „teatrul de păpuși înființat la Galați”.

Surse: Universul, an. 52, nr. 37, 7 febr. 1937; Universul, an 52, nr. 164, 17 iun. 1935; Acțiunea, nr. 1510, 26 iun. 1935;

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.