Întoarcere în timp… în anul 1934, când actorul gălățean Benny Adler s-a reîntors în România

Plecat din orașul Galați, căruia îi ducea dorul, actorul Benny Adler revenea, după 40 de ani, în țara natală, după o strălucită carieră în America. Știrea, care făcea senzație la acea vreme, a fost dezvăluită într-un interviu luat actorului, apărut în ziarul Rampa.

Reporterul, publicistul F. O. Fosian, profitase de pauza dintre repetițiile pe care actorul le realiza la Teatrul Lieblich (Jignitza) din București, pentru a-l intervieva. A aflat astfel, că Benny Adler s-a născut „într-un cartier din preajma Dunării” și că de mic devenise „faimos” prin modul cum trăgea clopotul bisericii, fapt pentru care, în noaptea Învierii, preotul îl chema în mod special, pentru a îndeplini această sarcină.

Benny Adler s-a născut în anul 1886, în orașul Galați, la malul Dunării. Tatăl său, exportator de cereale, pentru a economisi din banii destinați educației sale, l-a înscris la o școală greacă, în momentul în care Benny a împlinit treisprezece ani. Locuia cu părinții săi într-o casă de actori și astfel a intrat prima dată în contact cu teatrul. Curând a început să joace roluri de copii, iar actorii experimentați, alături de care se afla pe scenă, i-au recunoscut talentul și i-au susținut începutul în lumea actoriei.

Dezvoltându-și treptat abilitățile, Benny a avut ocazia să călătorească la Londra, acolo unde s-a afirmat ca declamator. Destinul a făcut ca talentul său pentru teatru să îl ducă și mai departe, în America, acolo unde Benny a ajuns în anul 1901, începând să joace în producții teatrale și făcându-se remarcat în domeniu. A devenit membru al prestigiosului „Club Dramatic Progresiv” și a participat la prima reprezentație a piesei „Tsezeyt un tseshpreyt”, scrisă de celebrul autor Sholem Aleichem.

Benny Adler a jucat în diverse trupe teatrale, bucurându-se de un real succes pe scenă. Unul dintre momentele importante din cariera sa a fost punerea în scenă a piesei „Dos farvorfene vinkl” de Peretz Hirshbein, în orașul Montreal.

Anii ’20 au adus noi oportunități pentru Benny. A jucat pe scena Teatrului Second Avenue, unde a parcurs un repertoriu dramatic interesant. În plus, acesta s-a bucurat de experiențe teatrale memorabile în orașele Viena și Polonia. În anii 1929-1930, actorul s-a alăturat distribuției Teatrului Lawndale din Chicago, unde și-a continuat cariera de actor și a adus bucurie publicului prin talentul său remarcabil.

O repetiție a piesee „Omul de prisos” cu Benny Adler

Actor profesionist, care a strălucit pe scenele teatrelor din întreaga lume, cu o carieră impresionantă, Adler mărturisea că, dintre rolurile din repertoriul clasic și modern interpretate, preferatele sale erau:

„«Tatăl» din Strinberg, «Othello» și «Shylock» de Shakespeare… Mai ales pentru «Shylock» am o preferință specială și aș ține mult să-l joc și la dv… Firește că nu pot nega nici rolul din piesa de deschidere «Omul de prisos» de Libin.”

Talent incontestabil, înzestrat cu o pasiune arzătoare pentru teatru, Benny Adler mărturisea că s-a întors în țară și pentru că:

„Mi-era dor să-mi văd orașul natal. Constrâns de neamuri și prieteni, am dat o serie de reprezentații și la Galați.”

Surse: Lupta, an. 13, nr. 3819, 20 iul. 1934; Rampa, an. 17, nr. 4952, 19 iul. 1934; Benny Adler, disponibil în Internet: https://www.museumoffamilyhistory.com/yt/lex/A/adler-benny.htm

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.