Întoarcere în timp… în anul 1935, când la Galați era înființat Centrul de Ocrotire al Copiilor

Centrul de Ocrotire al Copiilor Galați

În anul 1935 era înființat, la Galați, Centrul de Ocrotire al Copiilor, destinat ocrotirii orfanilor, instituție care se datora profesorului gălățean Titu Gane (n. 12 ian. 1883 – d. 9 iul. 1956), unul dintre ilustrele nume ale medicinei românești.

dr. Titu Gane

Implicat în modernizarea asistenţei sociale în România, profesorul Titu Gane a avut un rol important în transformarea vechilor azile de copii din Transilvania în centre de ocrotire a copiilor, militând pentru organizarea unitară a protecţiei copiilor pe tot teritoriul României, afirmând:

„… vechiul regim al Ardealului ne-a lăsat instituţii şi legi destul de bune în această direcţiune, încât rolul nostru pentru viitor este de a completa şi de a modifica acestea după necesităţile tuturor locuitorilor acestei ţări, fiindcă vechea stăpânire nu se îngrijise egal de toţi”.

După venirea la Catedra de puericultură a Facultăţii de Medicină din Bucureşti, profesorul Titu Gane şi-a pus amprenta şi asupra evoluţiei învăţământului de specialitate din capitala ţării, reuşind să înfiinţeze Institutul Universitar de Puericultură din Bucureşti, primul de acest fel din ţară, şi să organizeze centre pentru ocrotirea copilului în principalele oraşe ale ţării: Arad, Cluj, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara.

Centrul de Ocrotire al Copiilor din Galați fost condus de dr. Popescu Stelian (1935-1944), de dr. Rozenstein (1944-1948) și de dr. G. Târnoveanu (1948-1960).

Spitalul de Copii Galați

Avariată complet la cutremurul din anul 1940, clădirea centrului a fost refăcută complet, în pavilionul mare funcţionând, din anul 1942, Spitalul de copii: „Conform Deciziei Nr. 26.212 din 1 iul. 1942, Serviciul de medicină infantilă și puericultură de la Spitalul «Elisabeta Doamna – Caritatea Gălățeană» s-a mutat în pavilionul mare al Centrului de Ocrotire al Copiilor, sub conducerea dr. Victor Anghelescu.”

Centrul de Ocrotire al Copiilor a funcționat în pavilionul mic până în anul 1949, când acesta a fost cedat Spitalului de Copii din Galaţi. Astăzi, clădirea găzduiește Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați.

Titu Gane (12 ian. 1883, Galați – 9 iul. 1956, București) a jucat un rol hotărâtor în ceea ce priveşte învăţământul superior pediatric românesc, fiind primul profesor al Catedrei de clinică infantilă de la Cluj, după redarea clinicii, în anul 1918, statului român. Sub conducerea profesorului Titu Gane, numărul de paturi s-a mărit prin construirea unui etaj, a fost organizat laboratorul de bacteriologie şi chimie biologică, a fost înfiinţată biblioteca de specialitate şi a fost inaugurat un laborator de radiologie.

Urmărind dezvoltarea învăţământului medical pediatric, a acordat o importanţă deosebită activităţii didactice, organizând, în cadrul Clinicii de la Cluj, cursuri de alimentaţia sugarului, cursuri dedicate examenelor de laborator şi cursuri de semiologie şi terapeutică pediatrică, pregătirea teoretică fiind completată de practica în cadrul spitalului, unde „tot personalul medical este obligat a urma vizita profesorului, a da atenţie discuţiilor şi prescripţiilor medicale, a înlocui oricând pe un coleg absent şi a ajuta în orice secţie, dacă este necesar”.

În calitatea sa de secretar general al Ministerului Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale și de membru în numeroase asociații profesionale de profil, Titu Gane a susţinut, prin toate căile posibile, interesele comunităţii medicale.

Cercetările sale științifice s-au concentrat pe teme importante ale pediatriei: alimentaţie şi dietetică în tulburările de nutriţie ale copilului mic, introducând sistemul nutriţional Pirquet; probleme de patologie clinică, punând accentul pe sindromul hepato-renal şi pe sindromul entero-renal în stările infecţioase cu manifestări gastrointestinale ale copilului; tuberculoza infantilă, sub raportul formelor clinice, al terapiei şi profilaxiei.

În lupta contra tuberculozei, profesorul Titu Gane a avut inițiativa de a înființa, la Cluj, un serviciu medical pentru aplicarea profilactică a vaccinului antituberculos B.C.G. la nou născuți, delegând un medic care să supravegheze acest proces.

Prin întreaga sa carieră didactică, desfăşurată la cele două catedre la care a fost titular, gălățeanul Titu Gane se înscrie în rândul creatorilor de şcoală, mulţi dintre elevii şi colaboratorii săi devenind nume de referinţă ale medicinii româneşti.

Surse: Camelia TOPORAŞ, Rocsana IRIMIA, Tena BEZMAN, Otilia BADEA, Oameni în memoria Galaţiului : aniversări 2016, Galaţi, Axis Libri, 2017; Alfred D. RUSESCU, Din istoricul pediatriei române,  Bucureşti, Litera, 1975.

 

 

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.