Din istoria presei gălățene (2) : Acum 125 de ani apărea, la Galați, primul număr al ziarului „România tînără”

Acum 125 de ani, pe 10 octombrie 1898, apărea primul număr al ziarului gălățean „România tînără”!

Director era Vasile D. Răducănescu, iar redactor era ziaristul gălățean Dimitrie A. Gorgos, absolvent al Liceului „Vasile Alecsandri” din Galați, promoția 1890.

Un nou ziar? Cât va dura și ăsta? Se va întreba cititorul… Și nedumerirea sa va fi justificată, pentru că în orașul nostru mai ales apar și dispar ziarele ca meteorii

Astfel comenta în cuvântul de deschidere, din primul număr al ziarului, Vasile D. Răducănescu, luându-și angajamentul ca noul ziar să fie cu totul altfel, „fără obiceiuri învechite și neoneste” și să lupte pentru „întărirea elementului românesc”.

Spicuim din primul număr al periodicului câteva informații de interes din Galațiul acelor ani:

  • sosirea la debarcaderul pescăriilor din portul Galați a mai multor transporturi de pește de prin bălțile Dunării: „numai o foarte mică cantitate s-a expediat spre diferite piețe din țară, restul a fost făcut saramură și așezat în butoaie”.
  • Consiliul Comunal din Galați a decis să înființeze două târguri anuale;
  • Duminică s-a ținut o întrunire socialistă în sala Alcazar. Au vorbit d-nii I. Nădejde, I. C. Atanasiu și Deodat Țăranu.

Deodat Țăranu

  • După stăruinți din partea colectiviștilor gălățeni, d-l M. G. Orleanu, deputat al Colegiului I Covurlui, a acceptat să figureze în capul listei guvernamentale la colegiul I de comună.

  • D-l Constantinescu, un vechi funcționar sub conservatori, a fost crunt bătut…

În colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” se găsesc 4 numere din acest ziar: nr. 1 din 10 oct. 1898, nr. 3 din 18 oct. 1898, nr. 4 din 22 oct. 1898 și nr. 5 din 26 oct. 1898.

Din paginile ziarului nu lipsesc reclamele, iar partea grafică este susținută prin rubrica „Muzeul colectivist”, care prezintă, în mod satiric, pe unii dintre politicienii locali: Alex. Ignat (avocat și ulterior președinte de comisie interimară), Daniel Zorilă (procuror general al Curții de Apel Galați și prefect al Galațiului în 1897), avocatul Ioan Moșoi, Spiridon Stătescu (membru al Curții de Apel Galați).

Tipărit la Galați, la Tipografia G. Bălășescu, iar din 25 sept. 1900, la Tipografia „Sava Donceff” din Tulcea, ziarul „România tânără”, care își propunea să apară de două ori pe săptămână, nu a supraviețuit prea mult, la circa un an de la lansarea sa, pe 8 noiembrie 1900, apărând ultimul număr. 

Cu toate acestea, răsfoind paginile acestui ziar de factură politică, putem face o incursiune în timp, pentru a constata ce s-a schimbat și ce nu s-a schimbat în societatea gălățeană de acum 125 de ani!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.