Întoarcere în timp… pe 13 octombrie 1974, când la Galați a avut loc premiera pe țară a spectacolului „Cazul profesorului Enăchescu”, cu Mihai Mihail în rolul principal

Coperta programului spectacolului „Cazul profesorului Enăchescu”

În deschiderea stagiunii din toamna anului 1974, pe 13 octombrie, pe scena Teatrului Dramatic din Galați, a avut loc premiera pe țară a spectacolului „Cazul profesorului Enăchescu” de Eugenia Busuioceanu, un spectacol care „s-a bucurat de adeziunea întregului colectiv, care în frunte cu regizoarea Ariana Kunner Stoica a gândit și a realizat un spectacol deschis, o confesiune caldă…”. Așa era prezentat spectacolul, în revista Teatrul, de criticul teatral Constantin Paraschivescu, care sublinia că problema principală a spectacolului a fost rezolvată prin atribuirea rolului lui Vasile Dogaru actorului Mihai Mihail„pentru că acest tânăr actor are un fel anume de a fi expresiv și firesc, de a cuceri de la prima replică prin simplitate și înțelepciune, încât te poartă de-a lungul spectacolului ca un prieten bupe care-l urmărești și de la care ții să nu-ți scape nici un cuvânt, nici un gând.”

De altfel, reușita spectacolului, după cum nota publicistul gălățean Dan Plăeșu, în ziarul local Viața nouă, „se datorește deopotrivă și aportului întregii distribuții, destul de numeroase”. Actorii gălățeni care au contribuit la succesul spectacolului ai fost: Mihai Mihail (Vasile Dogaru), Liliana Lupan (Andra Enăchescu), Leonard Calea (Dan Oancea), Dan Andrei Bubulici (Alec Dima), Leni Ștefănescu (Sofia Dima), Stela Popescu Temelie (Maria), Dorel Bantaș (Mihai Popa), Lucian Temelie (Ștefan Dima), Marga Georgescu Coleșa (Magda Dima), Șerban Bogdan (Paul Enăchescu), Alexandru Năstase (Diamandi), Radu Gheorghe Jipa (Ion Văideanu), Eugen Popescu Cosmin (Virgil Papadopol), Marcel Hîrjoghe (Emil Andreescu), Anton Filip (Dinu Stamate), Dimitrie Bitang (Dumitru Segărceanu), Grigore Chirițescu (Goriloiu), Viorica Hodel (Sanda Țurcanu), Eugenia Bogdan (tovarășa Dogaru).

„O deschidere de stagiune de bun augur, cu un valoros spectacol de idei…”, așa se încheia cronica dramatică din cotidianul local.

Mihai Mihail

Mihai Mihail (4 decembrie 1937, Bucureşti – 1 septembrie 2005, Galați). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa prof. univ. Radu Beligan, în anul 1962. A ales oraşul Galaţi pentru a-şi începe cariera artistică, fascinat fiind de numele actorilor care se perindaseră în acel lăcaş al Thaliei (Gina Patrichi, Ştefan Bănică, Mihai Pălădescu), dar şi convins fiind că va rămâne doar o lună sau două, după cum mărturisea peste ani. A debutat pe scena teatrului gălăţean în anul 1963, având oportunitatea de a-şi pune în valoare talentul şi de a fi distribuit numai în roluri de primă mână încă de la venire, şansă pe care mărturisea că poate nu ar fi avut-o în altă parte.
În cele peste două sute de roluri din repertoriul naţional şi internaţional cărora le-a dat viaţă, de-a lungul celor mai bine de patru decenii cât a slujit scena teatrului, actorul a reuşit să compună de fiecare dată personaje credibile, transmiţând spectatorilor sentimente şi emoţii puternice. A izbutit să transfigureze în mod original roluri de referinţă de la rolul studentului-gazetar Rică Venturiano („O scrisoare pierdută”), a amantului Crăcănel („D-ale carnavalului”) şi a tânărului intelectual Mereuţă („Surorile Boga”), până la domnitorul Vlad Ţepeş, a cărui personalitate copleşitoare o conturează „cu intuiţie şi măsură”.
A jucat rolul lui Vasile Dogaru în „Cazul profesorului Enăchescu”, al emigrantului Vasilis în „Nevastă de ocazie”, al intendentului Malvolio în „A douăsprezecea noapte” şi al slugii Matti în „Domnul Puntila şi sluga sa Matti”.
A fost director al teatrului din Galaţi și profesor pentru generaţii de actori amatori la Şcoala Populară de Arte din Galaţi, concomitent fiind şi unul dintre animatorii vieţii culturale din cadrul Casei Municipale de Cultură din Galaţi, încă de la începuturile acesteia, ca regizor al trupei de teatru, dar şi în calitate de coordonator al cineclubului.
În semn de admiraţie pentru cei peste patruzeci de ani în slujba artei teatrale şi ca omagiu adus pentru realizările din cei peste douăzeci de ani în fruntea teatrului din oraşul de adopţie, precum şi ca semn de respect al tinerilor cărora le-a îndrumat paşii în lumea artelor, în anul 2006, a fost iniţiat Festivalul de Teatru „Mihai Mihail” (concurs de teatru pentru amatori), iar în anul 2013, la aniversarea celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Comedie din Galaţi, a fost inaugurat Premiul Special „Mihai Mihail” care răsplăteşte performanţa actoricească pe scena teatrului căruia Mihai Mihail i-a dedicat 43 de ani din viaţă.

Surse: Eugenia Busuioceanu, Cazul profesorului Enăchescu : [Programul spectacolului], Galaţi, Teatrul Dramatic Fani Tardini, 1974; Teatrul, an. 19, nr. 10, oct. 1974; Viața nouă, oct. 1974; Camelia Toporaş, Rocsana Irimia, Otilia Badea, Tena Bezman, Oameni în memoria Galaţiului : Aniversări 2015, Galați, Axis Libri, 2016.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.