Întoarcere în timp… în anul 1933, în Galați, când profesoara Ivanca Biber de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” prezenta o inovație pedagogică

Ivanca Biber

Publicațiile din anii ’30 semnalau o știre referitoare la o inovație pedagogică adusă de profesoara Ivanca Biber, cadru didactic la Liceul de Fete „Mihail Kogălniceanu” din Galați, în domeniul predării geografiei în școală, inovație denumită Albumul geografic.

Având în vedere faptul că elevii priveau geografia ca pe „o materie grea și plictisitoare” și că predarea acesteia în școli „aduce cu sine multe dificultăți în ceea ce privește metoda de predare”, profesoara gălățeancă Ivanca Biber, cunoscută drept „una dintre acele profesoare care își dedică timp și pasiune pentru materia pe care o predă, poate tocmai pentru că a intuit farmecul și fascinația pe care acest subiect le poate oferi, și care pentru mulți au rămas un mister”, a pornit de la observațiile pedagogice conform cărora metodologia folosită în predarea geografiei necesită îmbunătățiri.

Proiectul Albumului gălățean a avut ca punct de plecare observația că desenarea hărților în caietul de geografie nu este atrăgătoare și utilă pentru toți elevii, în ceea ce privește stocarea și înțelegerea cunoștințelor. Hărțile în sine rămân reci, indiferent câte culori sau detalii conțin, asemenea unui sistem de copiere, și pentru majoritatea elevilor această activitate reprezintă o povară.

În inovația sa, profesoara Ivanca Biber a renunțat definitiv la hărți. A combinat harta cu imaginile potrivite, elevii trebuind să colecteze din reviste și ziare imagini cu oameni, locuri, animale, plante și obiecte, pentru a fi aplicate într-un album special pregătit, din coli de hârtie, alături de harta specifică fiecărui loc și de alte imagini pentru întregirea reprezentării grafice, astfel harta a devenit mult mai expresivă.

Folosind procedeul profesoarei Ivanca Biber învățarea geografiei a devenit mult mai ușoară și mai atractivă.

Împreună cu soțul ei, profesorul de pedagogie Ioan Biber, și cu învățătoarea Ecaterina Popov a realizat, în anul 1926, lucrarea „Primele cunoștințe geografice – Județul Covurlui”, integrând în prezentarea geografică a județului și a orașului Galați imagini și fotografii sugestive ale Galațiului, care au sporit atractivitatea textului didactic.

Ivanca Ioana Biber, care a semnat și cu numele de Ivăncuța Biber, s-a născut la 26 septembrie 1885, în comuna Glodeanu-Siliștea din județul Buzău, în familia institutorului Teodor Zaharescu. Parcursul educațional l-a început în satul natal, învățător fiindu-i tatăl său. A absolvit Școala Normală „Elena Doamna” din București în anul 1907 și a fost numită învățătoare în satul natal, unde tatăl său era director. După căsătoria din anul 1910, a fost transferată în diverse locații împreună cu soțul său. L-a însoțit pe soțul său, profesorul Ioan Gh. Biber, ca propagandistă culturală-națională în Basarabia în anul 1918, pentru activitatea depusă ambii primind mulțumirile autorităților civile și militare (conf. ziarului România Nouă din Chișinău, 16 sept. 1918).

Și-a continuat studiile secundare și universitare, la București, obținând bacalaureatul în iunie 1926 și licența în filosofie și litere în noiembrie 1928, cu distincție „cum laude”. A absolvit Seminarul Pedagogic din București la Filosofie și Pedagogie cu media zece și a absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj la Geografie și Drept, cu media zece.

În anul 1931 a fost numită profesoară de geografie și drept la Școala Normală din Șimleul Silvaniei, pentru ca apoi să fie transferată la Galați la Liceul de Fete „Mihail Kogălniceanu”.

A publicat lucrări pedagogice și a ținut conferințe la Universitatea Populară din Galați, la Asociația Feministă din Galați (a cărei vicepreședintă a fost) și în cadrul liceului. 

A murit în toamna anului 1981 fiind înmormântată la 11 septembrie 1981, în cimitirul Bellu din București.

Surse: Albumul Galaţilor, editat de Teodor Iordache, Galaţi, Tipografia „Bucovina”, p. 113; Curentul, nr. 6, nr. 1823, 28 febr. 1933; Universul, an. 51, nr. 17, 19 ian. 1934; România liberă, an. 39, nr. 11467, 11 sept. 1981.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.