Întoarcere în timp… pentru rememorarea aventurii unui gălățean în America

Duncan Renaldo

Vă prezentăm o poveste fascinantă, care ne poartă înapoi în timp, la începutul secolului XX, în perioada în care viața și cariera lui Duncan Renaldo, unul dintre starurile industriei cinematografice americane la acea vreme, se afla în prim-plan.

În anii treizeci, unul dintre subiectele de impact în presa românească, care provoca imaginația cititorilor, era cel legat de originile lui Duncan Renaldo, subiect care intrase în atenția autorităților americane, care au inițiat o serie de cercetări pentru a descoperi adevărul despre trecutul acestuia.

În acest scop, secretarul ambasadei americane din București, William Robert Mantsch, s-a deplasat la Galați pentru a lămuri misterul ce plutea în jurul datei și locului de naștere ale actorului Duncan Renaldo (1904-1980), o vedetă cu o carieră remarcabilă la acea vreme. Dacă în ce privește data nașterii era vehiculată data de 23 aprilie 1904, informațiile referitoare la locul său de naștere erau confuze, uneori fiind menționată România, alteori Spania sau chiar New Jersey.

În anul 1932, ziarul gălățean Acțiunea a publicat un articol incitant, intitulat „Cine este Renaldo Duncan, principalul interpret din «Trader Horn»?”. Subtitlurile acestui articol au stârnit curiozitatea cititorilor: „Cum a ajuns Vasile Cughianos la Hollywood – Un denunț – Cercetările din America – Secretarul ambasadei americane la Galați – Ce s-a descoperit?”.

Așadar, conform documentelor oficiale, numele real al lui Duncan Renaldo era Vasile Cughianos, iar acesta se născuse în comuna Oancea din județul Covurlui și fusese elev la Liceul „Vasile Alecsandri” din Galați.

În timpul vacanței anului școlar 1919-1920, a absolvit clasa a cincea și s-a mutat la Constanța, unde locuiau părinții săi. Aici, a intrat în contact cu marinarii locali și s-a îmbarcat pe un vapor, călătorind prin mai multe țări până a ajuns în final în New York. Ajutat de un frate, a reușit să se înscrie la o școală de aplicație, absolvind-o cu titlul de inginer mecanic. Ulterior, a fost funcționar, iar în anul 1925, grație unor recomandări, a reușit să devină figurant pe platourile de filmare ale prestigioasei case de filme Metro-Goldwyn-Mayer.

Într-un timp relativ scurt, datorită fizicului său atrăgător, a fost remarcat de un regizor, care l-a distribuit în rolul principal al filmului „Trader Horn”.

Pentru a participa la filmările din Africa, Duncan Renaldo a fost nevoit să obțină un pașaport. A declarat că și-a pierdut actele și a susținut că este cetățean american, născut în Camden, New Jersey, SUA. Astfel, a obținut un pașaport pe numele Renault Renaldo Duncan, sub cetățenia americană.

În Africa, filmările s-au desfășurat timp de mai multe luni, perioadă în care Duncan s-a îndrăgostit de partenera sa din film, actrița Edwine Boot. Astfel că, întors în SUA, a intentat divorț, pentru a se putea recăsători cu Edwine.

Renaldo Duncan și Edwina Booth în filmul „Trader Horn”

Acesta a fost momentul în care s-a declanșat scandalul legat de numele său, pentru că soția sa, nemulțumită și rănită de decizia lui Duncan, s-a hotărât să se răzbune, denunțându-și soțul la poliție.

Astfel, în anul 1932, Duncan Renaldo a fost arestat sub acuzația de sperjur, iar cercetările în ce privește identitatea sa au fost declanșate.

În fața autorităților, el a negat totul, susținând în continuare că este cetățean american și că nu are nicio legătură cu România. În ciuda demersului făcut de domnul Munisch la liceul din Galați, rezultatele au fost neclare.

Cu toate acestea, președintele SUA de atunci, Franklin D. Roosevelt, a semnat un decret prezidențial prin care l-a grațiat pe Duncan Renaldo și l-a absolvit de orice acuzație de intrare ilegală în țară.

Ulterior, Duncan Renaldo a devenit protagonistul multor filme de succes, cât și al unui serial de televiziune în alb-negru numit „The Cisco Kid” (1950-1956), în care traversa Vestul Sălbatic pe calul său alb, cunoscut sub numele de „Diablo”.

Duncan Renaldo a murit de cancer pulmonar, în anul 1980, la vârsta de 76 de ani, în Goleta, California, SUA, fiind înmormântat în cimitirul din Santa Barbara.

Pentru recunoașterea talentului și a contribuției aduse industriei cinematografice americane, i-a fost dedicată o stea simbolică pe celebrul „Walk of Fame” din Hollywood.

Surse: Acțiunea, apr. 1932; Acțiunea, febr. 1933; Violeta Ionescu, „Un gălăţean la Hollywood. Filmul vieții lui Renaldo Duncan”, în Dunărea de Jos, sept. 2020.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.