Întoarcere în timp… în toamna anului 1953, în Galați, când începea „elaborarea sarcinii de proiectare” a unui cvartal de locuinţe şi cămine studenţeşti

Despre cunoscutul ansamblu – format din blocuri de locuințe și cămine studențești – situat pe bulevardul Republicii (azi strada Domnească) arhitectul Victor Sebestyen a scris un amplu articol în revista Arhitectura din anul 1956, din care spicuim:

Terenul ales prezintă avantajul că permite realizarea întregii investiţii într-un singur loc, construcţiile realizându-se totodată pe o arteră importantă a oraşului. De asemenea, vecinătatea parcului (la sud de terenul ales) asigură locatarilor un loc plăcut de agrement în imediata apropiere a noilor construcţii.”

Autorul sublinia faptul că: „datorită lucrărilor edilitare existente pe o arteră importantă (b-dul Republicii), cu plantaţii bogate, precum şi faptului că spre sud cvartalul este delimitat de parcul oraşului, iar spre vest de construcţiile unor locuinţe noi cu 3 niveluri executate în 1949 – 1950, a fost posibil ca noile construcţii să fie proiectate cu 4 niveluri, fără a fi în contrast cu scara construcţiilor din această parte a oraşului, care în marea lor majoritate au doar 1 – 2 niveluri... în felul acesta, trecerea de la volumul construcţiilor mici, particulare, la noile construcţii este asigurată prin intermediul plantaţiei bogate care înconjură terenul ales.”

Ridicarea ansamblului de clădiri a fost făcută cu reducerea cheltuielilor de investiții datorită prezenței în imediata apropiere a unor alte lucrări edilitare, prin simple racorduri la rețelele existente. Autorul articolului menționa că toate construcțiile sunt deservite de o singură centrală termică și un singur post de transformare subteran pentru asigurarea energiei electrice.

Ca o noutate, era consemnat faptul că „în cadrul executării acestui ansamblu s-au realizat pentru prima oară, pentru cazarea muncitorilor constructori, locuinţe individuale definitive. Desigur că această soluţie este, la prima vedere, mai costisitoare decât aceea a cazării muncitorilor în baracamente, dar privită în perspectivă şi din punct de vedere al reconstrucţiei oraşului, soluţia adoptată înseamnă o economie însemnată şi un aport demn de subliniat pe drumul măririi spaţiului de cazare al oraşului.”

Volumele bine proporționate ale construcțiilor și amplasarea acestora pe o magistrală a orașului, „cu pavaje și plantații frumos întreținute”, au dus la realizarea unui cvartal care „în realitate creează o imagine spaţială mult mai satisfăcătoare decât ne aşteptam.”

Revista Arhitectura se află în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” și poate fi consultată doar la Sala de lectură. (Cota: P II 23) 

Victor Sebestyen

Arhitectul Victor Sebestyen a absolvit Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, promoţia 1951. A realizat arhitectura multor construcţii din Galaţi, printre care se numără ansambluri de locuinţe din centrul oraşului Galaţi și din cartierul Ţiglina.

Colectivul compus din arhitecții Victor Sebestyen şi Constantin Frumuzache a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Populare Române pe anul 1962, pentru „Ansamblul de locuinţe din centrul oraşului Galaţi” (Hotărârea nr. 281/1963).

Constantin Frumuzache

Surse: Arhitectura, nr. 10, oct. 1956, p. 2-4 : fig., fotogr.

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.