Întoarcere în timp… în ziua de 24 ianuarie 1939, când la Galați se inaugura Muzeul „Cuza Vodă”

Alexandru Ioan Cuza

Ziua de 24 ianuarie reprezintă pentru români motiv de sărbătoare și aducere aminte a uneia dintre paginile importante ale istoriei neamului – Unirea Principatelor Române – prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Țării Românești. Astfel, la 24 ianuarie 1859, a fost pusă piatra de temelie a viitorului stat modern român.

La Galați, la 24 ianuarie 1939, la împlinirea a 80 de ani de la Unirea Principatelor Române, într-un cadru sărbătoresc, a avut loc festivitatea sfințirii Casei Cuza Vodă şi inaugurarea muzeului Cuza.

Presa vremii relata: „toată intelectualitatea gălăţeană, militari, clerul, profesori, în frunte cu reprezentanţii autorităţilor au participat la impunătoarea manifestaţie naţională prilejuită de inaugurarea casei domnitorului Cuza Vodă, restaurată din iniţiativa unui comitet sub preşedinţia d-lui general [Gheorghe] Linteş.”

Generalul Gheorghe Linteş, preşedintele comitetului Asociaţiei „Cuza Vodă”, fost comandant al Diviziei a 21-a, împreună cu locotenent-colonelul Victor Rațiu și cu susținerea cetățenilor de seamă din Galați au inițiat restaurarea fostei reședințe a lui Alexandru Ioan Cuza din Galați. 

Casa Cuza înainte de restaurare

Asociația „Casa Cuza Vodă”, constituită în anul 1937, a cumpărat cu fondurile strânse prin subscripție publică și prin donații, precum și prin contribuția autorităților locale și centrale, fosta casă părintească a lui Alexandru Ioan Cuza. După 8 luni de zile de la inițierea lucrărilor de renovare, conduse de colonelul Victor Rațiu, avându-se în vedere documentele și fotografiile care prezentau stilul vechi al clădirii, casa Cuza a fost terminată.

Eforturile lor au fost încununate de succes, permițându-le să dăruiască orașului Galați și întregii țări această casă istorică, locul de unde a pornit inițiativa unirii Principatelor Moldovei și Munteniei. Colecțiile muzeale ale instituției gălățene au fost îmbogățite prin donația profesorului Paul Pașa și a soției sale, cadre didactice la Școala Primară de băieți nr. 6, acolo unde au adunat o valoroasă colecție muzeală, care a stat la bazele înființării muzeului ce le purta numele și despre care Nicolae Iorga a scris, în cartea de aur a instituției: „Am văzut isprava unei vieți de muncă și un exemplu pe care e de dorit să-l urmeze și alții!”.

Paul Pașa

Subsecretariatul de Stat al Propagandei, condus de ministrul subsecretar de stat Eugen Titeanu, și Societatea Română de Radiodifuziune, reprezentată de directorul general Dan Sărățeanu, au decis să împărtășească această mare solemnitate națională de la Galați întregii țări prin intermediul radiodifuziunii. Astfel, în ziua de 24 Ianuarie 1939, la ora 12:30, posturile de radio au transmis un reportaj special despre inaugurarea Muzeului „Cuza-Vodă din Galați. 

Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă, urmată de sfințirea clădirii și de discursurile generalului Gh. Linteș, locotenent-colonelului V. Rațiu și rezidentului regal Victor Cădere.

În după-amiaza aceleiași zile, între orele 16:00 și 18:00, la Teatrul Central din Galați, a avut loc un festival artistic, deschis cu un ceremonial străjeresc, urmat de conferințe, coruri, recitaluri de poezie și prezentări alegorice. La ora 20:50, posturile de radio au transmis direct de la Teatrul Odeon din Galați discursul de inaugurare al Casei lui Cuza-Vodă și un concert simfonic susținut de orchestra „Radio”, dirijată de Theodor Rogalski și cu participarea Valentinei Crețoiu-Tassian și a lui George Folescu de la Opera Română. 

 

Casa primului domnitor al Principatelor Române Unite, un simbol viu al unui capitol glorios și semnificativ din istoria noastră națională, amintește despre eforturile și realizările care au contribuit la formarea națiunii române. Muzeul oferă o perspectivă asupra vieții sociale și politice din acea perioadă, expunând documente, obiecte și informații despre momente esențiale din istoria României, cum ar fi Unirea Principatelor Române. De asemenea, în cadrul muzeului se găsesc obiecte care au legături cu personalități marcante ale vremii, precum Mihail Kogălniceanu și Costache Negri, evidențiind astfel importanța Galațiului în contextul național.

Recunoscându-i-se valoarea istorică, Muzeul „Casa Cuza” se află inclus astăzi pe Lista monumentelor istorice din județul Galați la poziția  GL-II-m-B-03007.

 (T. Bezman)

Surse: Curentul, an. 12, nr. 3945, 26 ian. 1939; România – Provincie, an. 2, nr. 235, 26 ian. 1939; Orizonturi, an. 2, nr. 1, apr. 1939; Dunărea de Jos, an. 1, nr. 1, 15 sept. 1940.

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.