Galațiul în presa de acum… 100 de ani : februarie 1924

Acum 100 de ani, la Galați, falsificarea unor diplome de studii reprezenta subiect de dezbatere atât în comunitatea locală, cât și la nivel național, transformându-se într-un subiect de primă pagină a ziarelor.

Inițial, au fost depistate diplome false de la Școala Comercială din Galați, pentru ca apoi atenția să se îndrepte, la sfârșitul lunii februarie a anului 1924, spre arestarea unui falsificator de diplome ce atestau finalizarea învățământului pedagogic gălățean.

Școala Normală „C. Negri” din Galați (1924)

Diploma aflată la mare căutare era cea de absolvire a Școlii Normale „C. Negri” din Galați, care oferea deținătorului posibilitatea de a se încadra în învățământ.

Infractorul, un tânăr din comuna Corni, absolvent a doar 4 clase, a solicitat unui tipograf imprimarea unui număr de 50 de diplome și a reușit să intre apoi în posesia unei ștampile a școlii.

Sarcina completării și falsificării semnăturii directorului de pe diplomă i-a încredințat-o unui prieten.

Ulterior, pe baza unei astfel de diplome false, a solicitat inspectoratului școlar din Galați un post de învățător.

Dar documentul înaintat a trezit suspiciunea inspectorilor, care confruntând actul de studii cu scriptele instituției de învățământ gălățene, au constatat falsul. Semnătura falsificată a directorului școlii, de pe actul de studii, a fost cea care l-a dat de gol pe infractor.

Semnătura directorului Ermil Caraman

Ermil Caraman, director al Școlii Normale „C. Negri”

Director al Școlii Normale „C. Negri” din Galați, la acea vreme era profesorul Ermil Caraman, cadru didactic și director al Şcolii Normale „Costache Negri” din Galaţi între 1 septembrie 1923 și aprilie 1929, cel care a contribuit la evoluţia a două instituţii renumite ale Galaţiului: Liceul „Vasile Alecsandri” şi Şcoala Normală „Costache Negri”. Despre Ermil Caraman puteți afla mai multe din secțiunea Infoghid a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

(C. Toporaș)

Surse: Dimineața, an. 21, nr. 6217, 29 febr. 1924; Presa, an. 2, nr. 311, 1 mart. 1924

 

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.