Întoarcere în timp, la Galați, unde avea loc, în anul 1971, prima ediție a Taberei de Navomodelism

În anul 1971, la începutul lunii iulie, a avut loc, la Galați, pe parcursul a două săptămâni, prima ediție a Taberei de Navomodelism a pionierilor și școlarilor, la care au participat cca. 300 de copii, sosiți din toate județele țării.

Competiția s-a desfășurat pe malul lacului Brateș, acolo unde concurenții și-au pus la încercare navomodelele, construite individual sau împreună cu alți colegi în cadrul cercurilor tehnice.

Aspect din timpul manifestărilor de pe plaja Brateș

O spectaculoasă flotă de miniambarcațiuni a defilat astfel pe apele Brateșului.

Era prima tabără dedicată exclusiv navomodelelor, reprezentând în același timp și câmpul de desfășurare a finalei Concursului republican în acest domeniu.

În ciuda timpului nefavorabil, care a pus piedici desfășurării în bune condiții a taberei, manifestarea a rămas în amintirea multora dintre cei care au participat și care au ajuns în Galați pentru prima dată, vizitând obiectivele industriale etalon ale orașului: Combinatul Siderurgic și Șantierul Naval, și bucurându-se de excursia organizată pe Dunăre, până la Tulcea.

De asemenea, cei prezenți au avut prilejul să își împărtășească experiențele și să afle mai multe despre vehiculele cu pernă de aer, de la entuziastul inginer gălățean Matei Kiraly, profesor-instructor la Casa Pionierilor din Galați, unde în cadrul nou înființatului cerc tehnico-aplicativ, Grupa de Cercetări și Experimentări Navale, a desfășurat o adevărată activitate de pionierat în domeniul navelor-amfibie.

Întrebarea care încheia articolul apărut despre această manifestare în paginile revistei „Sport și tehnică” din luna august a acelui an: „Ce fac toți tinerii care au practicat navomodelismul în cercurile de la casele pionierilor? Unde își continuă activitatea…?” ăși găsește astăzi răspunsul în destinul multor tineri care și-au dedicat atunci mult din timpul liber acestei pasiuni: au devenit constructori navali, ingineri navaliști, profesori universitari în domeniul navelor, ofițeri în marina militară sau căpitani de cursă lungă.

(C. Toporaș)

Surse: Sport și tehnică, an. 17, nr. 8, aug. 1971; Marilena Panamarciuc-Avramescu, Palatul Copiilor, Galați, Ed. Dicatin, 2013, p. 53; Cutezătorii, an. 5, nr. 29-30, iul. 1971.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.