Întoarcere în timp în Galați, în anul 1944, la inaugurarea Palatului Cultural „V.A. Urechia”

În urmă cu 80 de ani, la începutul lunii martie, un eveniment de o importanță culturală majoră pentru orașul Galați era anunțat în cotidianele locale și naționale :

Primul port la Dunăre, Galațiul s-a îmbogățit cu încă o mare sală de spectacol.”

I. E. Vasiliu

Inaugurarea, din anul 1944, a sălii de spectacol a Palatului Cultural „V.A. Urechia” a reprezentat un moment important atât din punct de vedere cultural, pentru orașul Galați, cât și pentru istoria culturală și arhitecturală a întregii țări. Proiectat și construit într-o perioadă istorică plină de provocări, Palatul oferea un nou spațiu pentru desfășurarea evenimentelor artistice și culturale în orașul de la Dunăre.

Anteproiect al palatului Cultural Urechia (machetă realizată de arhitectul I. D. Enescu în anii 30)

Deschiderea oficială a sălii reprezenta finalizarea unei construcții impresionante, ce începuse în anul 1933. După un deceniu de eforturi susținute, orașul Galați, având la acea vreme importantul statut de prim port la Dunăre, și-a mărit patrimoniul cultural prin inaugurarea unei noi și impunătoare săli de spectacol. Realizarea edificiului impozant fusese posibilă datorită muncii asidue a Societății Culturale „V.A. Urechia”, sub îndrumarea avocatului Ioan E. Vasiliu.

Festivitatea de inaugurare s-a concretizat într-o manifestare de amploare la care au participat personalități marcante din diverse domenii, oficialități locale (primarul Dan Sărățeanu, prefectul județului, colonelul Dumitru Goțescu), directori de școli, ofițeri din garnizoană și un public numeros și entuziast. A fost prezent la Galați și profesorul universitar Ovidiu Vlădescu, ministru subsecretar de stat al Românizării, Colonizării şi Inventarului, un gălățean care a sprijinit eforturile concetățenilor săi în realizarea clădirii.

Ceremonia a debutat cu un serviciu religios, oficiat de un sobor de preoți. Apoi, avocatul I. E. Vasiliu, în calitate de președinte al Societății Culturale „V.A. Urechia”, a prezentat un scurt istoric al eforturilor depuse pentru realizarea ambițiosului proiect, subliniind importanța sa pentru comunitate: o clădire ce promitea să devină un nucleu vital al vieții culturale gălățene.

În cuvântul său, gălățeanul Ovidiu Vlădescu a remarcat contribuția semnificativă a acestui proiect la promovarea culturii românești. Primarul Dan Sărățeanu a exprimat, în discursul său, recunoștință profundă față de toți cei care au contribuit la succesul proiectului.

Palatul Cultural Urechia, astăzi teatrul Dramatic „Fani tardini” Galați

Evenimentul a fost îmbogățit de un program muzical variat, demonstrând capacitatea noii săli de a găzdui spectacole de înaltă calitate. În încheierea festivităților, președintele Asociației Culturale „V.A. Urechia”, avocatul I. E. Vasiliu, a dat citire telegramelor de felicitare și sprijin trimise de oficialitățile centrale, subliniind importanța momentului nu doar pentru Galați, ci pentru întreaga țară.

În clădirea situată pe strada Domnească nr. 59, a fostului Palat Cultural „V.A. Urechia” se află astăzi sediul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați. Clădirea este înscrisă pe Lista monumentelor istorice din județul Galați sub codul GL-II-m-B-03018, subliniind astfel valoarea istorică pe care o poartă în contextul local și național.

(T. Bezman)

Surse: Vocea Galaților, 24 oct. 1933; Curentul, mart. 1944; Valentin Bodea, Monumente istorice și personalități din orașul Galați, Galați, Sinteze, 2015.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.