Întoarcere în timp… în Galați, în 1967, la inaugurarea unui nou punct turistic: Lacul Spahiu

În luna iulie a anului 1967 se inaugura în județul Galați o nouă destinație de petrecere a timpului liber: Lacul Spahiu.

Mulți gălățeni își aduc aminte cu nostalgie de clipele petrecute acolo, de căsuțele de stuf și de partidele de pescuit în locațiile special amenjate, de plimbarea cu barca sau cu hidrobicicleta pe lac, de grătarele cu peștele proaspăt prins de pescarii amatori (biban, avat, știucă, crap, șalău) sau de principalele atracții culinare: pui fripți la grătar, frigărui haiducești, batal la frigare, saramură și pește prăjit.

Poziționat în Lunca Siretului, în apropiere de satul Traian din comuna Braniștea, la circa 2 km de șoseaua națională, lacul Spahiu se afla într-un cadru natural perfect pentru petrecerea timpului liber, concurând cula acea vreme cu pădurea Gârboavele.

Administrat de Trustul de Alimentație Publică Locală Galați, situat în mijlocul unei păduri de plopi, ulmi și stejari, ansamblul de agrement construit în apropierea lacului era constituit din 14 colibe construite din lemn și stuf, un restaurant, un foișor și o moară de vânt.

Intenția inițială a fost ca această locație să redea ambianța unei tabere dacice, organizând chiar o serie de reprezentații în acest sens:

Pândarul dac, stând de veghe în punctul de observație dintr-un stejar înalt, dă semnalul din corn. De după colibe apar pâlcuri de daci, bărbați și femei, înarmați cu suliți și arcuri cu săgeți… În curând își face apariția un dac înalt și vânjos… urmat de un urs…

Se pare că amenajarea nu a convins suficient pentru a fi denumită „Tabăra dacică”, cum se intenționa inițial, dar, sub denumirea de „La colibe”, a reprezentat în continuare un punct de agrement vizitat în special de gălățeni, care aveau la dispoziție curse speciale cu autobuze din centrul orașului.

De asemenea, pădurea făcea parte din fondul cinegetic, membrii filialei gălățene a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi participând la partide de vânătoare în zonă, așa cum se poate vedea și în imaginile surprinse în cotidianul local, unele aflându-se și în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați. 

Surse: Viața nouă, an. 23, nr. 7030, 19 iul. 1967; Viața nouă, an. 24, 1968

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.