Destine gălățene: profesorul Dimitrie Dimitriu, fondator al corului Catedralei Episcopale din Galați

prof. Dimitrie Dimitriu

Profesor la Galați și la Iași, profesorul Dimitrie Dimitriu, remarcat încă din vremea studiilor secundare datorită calităţilor sale vocale excepţionale, a devenit unul dintre muzicienii și pedagogii de seamă de la începutul secolului XX.

Născut pe 22 septembrie 1864, în Galați, într-o familie cu preocupări artistice, Dimitrie Dimitriu și-a manifestat calitățile muzicale încă din liceu, când a pus bazele unui cor „ce dădea răspunsurile leturgice la Episcopie”. În timpul unei inspecții școlare, Gavriil Musicescu (1847-1903) l-a descoperit pe tânărul Dimitriu și i-a recomandat să urmeze Conservatorul de Muzică din Iași, unde a frecventat cursurile de armonie, contrapunct și declamație. Tot la îndemnul profesorului Gavriil Musicescu, Dimitrie Dimitriu a devenit „un stâlp puternic al corului mitropolitan, ilustrându-l cu frumoasa sa voce de Bariton și cu atitudinea sa demnă, și tot de atunci a secundat de aproape pe maestrul său Musicescu în toate manifestările artistice”. Concertele corale organizate de studenții Conservatorului au scos la lumină abilitățile de solist ale lui Dimitrie Dimitriu, care a fost lăudat de personalități precum Mihai Eminescu și Ion Creangă.

La absolvirea Conservatorului s-a întors în orașul natal, Galați, devenind, din toamna anului 1883, profesor de muzică vocală la Şcoala Normală din localitate. La solicitarea episcopului Iosif Gheorghian al Dunării de Jos, Dimitrie Dimitriu a fondat corul Catedralei Episcopale din Galați, devenind și dirijorul acestuia:

Corul Ceremonial al bisericei Catedrale din Galați, este opera sa; înființat de D-sa în anul 1884, prin încrederea și din dorința reposatului Mitropolit Iosif Gheorghian, care în acel timp era Episcop al Eparhiei Dunărei de Jos”.

prof. Dimitrie Dimitriu

În anul 1888 a fost transferat la Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din Iași. Apreciat atât în lumea artistică, cât și în calitate de pedagog, a fost solicitat să predea muzica la mai multe şcoli ieşene, precum: Institutele Unite, Liceul Militar, Liceul de Fete, Seminarul Pedagogic, Liceul Naţional și Seminarul „Veniamin Costache”.

După moartea lui Gavriil Musicescu, profesorul Dimitrie Dimitriu, numit la pupitrul dirijoral al Coralei Mitropolitane, s-a străduit să menţină această prestigioasă formaţie corală la cotele performante din vremea înaintaşului său. Contribuțiile sale artistice și pedagogice i-au fost recunoscute prin conferirea Medaliei „Bene Merenti” şi a Ordinului „Coroana României” în grad de Ofiţer.

Corul Mitropoliei din Iași într-un turneu la Sinaia, în perioada în care era condus de Gavriil Musicescu (în centrul imaginii, pe scaun). La fereastra din dreapta, istoricul V. A. Urechia în vila sa din Sinaia.

Florin Dimitriu (1914-2000)

Moștenirii culturale lăsate de profesorul, dirijorul și solistul Dimitrie Dimitriu i se adaugă realizările urmașilor săi: unul dintre fiii săi, Ioan Dimitriu, ofițer de carieră, cânta la pian și avea printre pasiuni opera și opereta; nepotul său, ofițerul Florin Dimitriu (1914-2000) a fost compozitor, violonist și profesor; nepoata sa, Florica Dimitriu (1915-1993) a fost pianistă, compozitoare și profesoară de muzică, distingându-se ca prima femeie din România care a obținut o diplomă de dirijor de orchestră.

(T. Bezman)

Surse: Anuarul Seminarului „Veniamin Costache” din Iași pe anii 1927/928- 1928/929-1929/930-1030/931, Iași; Opinia, nr. 655, febr. 1909; Eugen Drăgoi, „Profesorul Dimitrie Dimitriu, gălățeanul apreciat de Mihai Eminescu și Ion Creangă”, în Axis libri, an. 1, nr. 1, 2008; Opinia, nr. 9338, mai 1938.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.