La începutul anului 1951, Teatrul de Estradă din București a demarat un turneu național, aducând pe scenele mai multor orașe ale țării spectacolul „Estrada cântă”. Amestec de muzică, dans, teatru și acrobații, având un caracter spectaculos, „Estrada cântă” reunea diferite forme de expresie artistică într-un spectacol de mare amploare.
Deși înființat în 1949, Teatrul de Estradă din Galați a reușit într-o perioadă scurtă să își câștige un număr considerabil de spectatori și să devină un loc de întâlnire al diverselor forme de artă. Ansamblul teatral, format dintr-o echipă de artiști talentați, a adus pe scenă, încă de la început, momente spectaculoase, care au captat atenția unui public divers și au atras persoane din toate categoriile sociale.
Într-o perioadă în care exista o gamă variată de forme de divertisment, teatrul de estradă reunea într-un singur spectacol o paletă largă de artiști: actorii jucau scene de comedie, acrobații își puneau în evidență abilitățile fizice în numere spectaculoase, scamatorii încântau prin iluzii, în timp ce cântăreții și dansatorii adăugau un plus de energie și ritm. Această combinație inedită de elemente a făcut ca teatrul de estradă să fie extrem de apreciat de publicul român din acea perioadă.
Spectacolul „Estrada cântă” combina muzica, teatrul și dansul într-un adevărat spectacol de divertisment. Structurat în două acte și douăzeci de tablouri, spectacolul avea textele și muzica semnate de autori renumiți precum N. Constantinescu, Jack Fulga, Eug. Mirea, H. Mălineanu și alții, care aduceau o diversitate de teme și stiluri, potrivite pentru un public larg.

Sala „V.A Urechia” în perioada 1950-1955
De asemenea, producția reunea pe scenă o echipă de artiști cu adevărat remarcabilă. Printre cei mai cunoscuți interpreți se numărau celebra Maria Tănase, alături de Vera și Petre Leșcenco, dar și nume ca Boiță Gănescu, Titi Mihăilescu, Titi Botez, Ion Luican, Petre Gusti și Francisca Verini. Tineri talentați precum Sergiu Stanciu, Georgică Niculescu și Mariana Cerconi, alături de alte personalități de referință din diverse domenii ale artei scenice, cum ar fi acrobații și dansatorii, au contribuit la succesul spectacolului cu numerele lor impresionante.
Tot anul 1951, dar în luna aprilie, la Galați, Teatrul de Estradă din București a prezentat în premieră națională „Estrada Primăverii”, un spectacol muzical în două acte și douăzeci de tablouri, pe texte de Jack Fulga, Eugen Mirea și Nicușor Constantinescu, și muzica lui H. Mălineanu. Autorii s-au inspirat din viața de zi cu zi și au încercat să îmbine nota distractivă, de destindere, cu cea educativă, rezultatul fiind un spectacol descris în ziarul gălățean Viața nouă astfel:
„… un însemnat succes pe drumul înfăptuirii unui teatru nou… Colectivul de teatru a binemeritat succesul, însă trebuie să facă eforturi mari pentru realizarea unității în interpretarea spectacolului, pentru valorificarea nu numai a rolurilor principale ci și a rolurilor mici care par neînsemnate, a fiecărui moment, a fiecărei replici, pentru valorificarea cu succes a prezenței pe scenă a tuturor actorilor.”
Numerosul public gălățean prezent în sala „V.A. Urechia” a avut ocazia să trăiască o atmosferă de veselie și optimism specifică acelei perioade, fiind captivat de farmecul piesei, care a reușit să transpună spectatorii într-o lume a bucuriei, unde problemele cotidiene păreau să fie lăsate deoparte.
(T. Bezman)