Mare industriaș în orașul Galați, arhitectul-sculptor Vasile Scutari (V. Scutaris) „în viața sa a fost un adevărat om de bine”, așa cum afirma presa locală. La câteva luni după moartea sa, din noiembrie 1914, era amintită implicarea sa „mai ales în sprijinirea tinerilor săraci, silitori și cu predispoziții la învățătură”, pe care i-a trimis în străinătate, pe cheltuiala sa, pentru a învăța tainele arhitecturii.
Sculptorul gălățean de origine greacă Vassilios Scutaris avea ateliere atât la Galați, cât și în Iași, lucrările expuse în cele locații fiind remarcate și apreciate și dovedind că acesta era un artist desăvârșit în ramura sa.
Comunității Galațiului i-a oferit, în mod gratuit, un monument impunător și plin de semnificație, „care a fost amplasat în primul nostru port dunărean, comemorând Lupta de la Costangalia”, pentru realizarea lucrării Scutari cheltuind cca 30-40 mii lei.
Lupta de la Costangalia, din Basarabia, s-a dat la 30 iunie 1863, între un corp de 400 de voluntari polonezi și un detașament din armata română. Cei 400 de voluntari polonezi voiau să treacă din Rusia prin Principatele Române pentru a ajunge în Polonia austriacă. Domnitorul Al. I. Cuza a trimis un detașament de soldați sub comanda maiorului Crețeanu, care le-a oprit trecerea. Cele două corpuri s-au întâlnit la Costangalia, acolo unde s-a dat lupta între cele două corpuri de armată, 18 soldați și 3 ofițeri din armata română pierzându-și viața pe câmpul de luptă.
Domnitorul Al. I. Cuza i-a comandat sculptorului gălăţean Vasile Scutari un monument în memoria celor căzuți la Costangalia.
Terminat după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza şi oferit Primăriei Galați în anul 1914, monumentul era alcătuit dintr-un soclu în formă octogonală aşezat pe două trepte ridicate la 1,50 m înălţime. Pe soclu erau sculptate armele Principatelor Unite şi panopliile domneşti ale lui Al. I. Cuza, iar pe piedestal erau gravate numele, prenumele, gradul şi locul de origine ale vitejilor căzuţi.
O acvilă era aşezată deasupra coloanei cilindrice şi sub aripile ei se afla inscripţia:
BRAVILOR CĂZUŢI IN LUPTA DELA COSTANGALIA, BASARABIA (1863)
Amplasat în Parcul Regele Carol I, la capătul străzii Domnească, monumentul a fost demolat din dispoziţia autorităţilor comuniste.

Inaugurarea statuii lui Neculai Roșca Codreanu din Bârlad
Vasile Scutari a realizat numeroase monumente funerare ale membrilor comunităţii greceşti din Moldova, în special din orașele Iaşi, Galaţi, Brăila și Tulcea, precum şi monumentul funerar al lui Vasile N. Cantacuzino, din curtea Bisericii din Hoiseşti, comuna Dumești, judetul Iaşi.
Este autorul bustului poetului, avocatului și politicianului ieşean Ioan Ianov, amplasat în parcul Teatrului Național din Iaşi și a statuii din marmură a lui Neculai Roșca Codreanu amplasată, la inaugurare, în mijlocul parcului din fosta „Piaţă Domnească” din Bârlad (1908). În anii ‘30, statuia a fost mutată pe amplasamentul actual, în faţa instituţiei ctitorită de acesta – Şcoala Secundară Profesională de Fete „N. Roşca Codreanu” – actualul Centru de Asistență Socială din Bârlad.
De asemenea, numeroase lucrări funerare din Cimitirul Eternitatea din Galați îi poartă semnătura, printre acestea numărându-se cele ale familiilor Cerian, Bonachi și Stavrescu.
(T. Bezman)