Întoarcere în timp… în toamna anului 1969, când doi gălățeni deveneau laureați ai „Crizantemei de aur”

Știați că, în urmă cu 55 de ani, la cea de-a doua ediție a Festivalului-concurs național de romanțe „Crizantema de aur” doi compozitori gălățeni au fost printre laureații concursului?
Începând cu anul 1968, în oraşul Târgovişte, veche cetate de scaun, are loc în fiecare toamnă Festivalul-concurs de romanţe „Crizantema de aur”.
Despre apariția acestui gen muzical pe tărâm românesc muzicologul George Sbârcea afirma:

„Nu ştiu când a apărut romanţa românească, dar la începutul secolului trecut, Ienăchiță Văcărescu urzea versurile sale fluente pe melodiile ei insinuante, iar Anton Pann o culegea isteţ din repertoriul cântat prin grădinile de vară de pe meleagurile Dâmboviţei. Generoasa manifestare anuală «Crizantema de aur» de la Târgovişte încearcă să reînvie romanţa şi să-i împrumute o nouă tinereţe.”

Alegerea orașului Târgoviște ca loc de desfășurarea a festivalului a fost firească pentru că unul din „părinţii” romanţei, poate cel mai mare, Ionel Fernic, s-a născut şi a crescut în lumea oamenilor de acolo, în acel oraş, „care păstrează în fiinţa sa intimă o nostalgică aducere aminte, cu mireasmă de tei şi crizantemă”.

Ionel Fernic

Personalitate complexă, cunoscut mai ales datorită romanţelor şi tangourilor sale, Ionel Fernic deși s-a născut la Târgoviște și-a legat destinul de orașul Galați, locul unde s-a mutat familia sa. A urmat Liceul „Vasile Alecsandri” din Galați (1912-1920) și a luat primele lecții muzicale de la profesorul de muzică şi compozitorul Theodor Fuchs (pian, teorie-solfegiu, armonie). Pilot de aviaţie în Galaţi şi Bucureşti, dar și compozitor de mare talent, Ionel Fernic a fost apreciat pentru sensibilitatea sufletească şi talentul nativ, cultivat apoi prin muncă neobosită. A compus peste 400 de şlagăre și a lăsat în urmă romanţe şi tangouri care îi încântă și astăzi pe iubitorii acestui gen muzical.
La ediția a II-a a Festivalului „Crizantema de aur” de la Târgoviște, care s-a desfășurat la sfârșitul lunii octombrie 1969, au participat 40 de concurenți din 18 județe care au interpretat 75 de melodii, 17 melodii fiind interpretate în cadrul concursului de creație. Au fost acordate patru premii, dintre acestea două revenind compozitorilor gălățeni Gelu Mihăilă și Marius Dumitrescu.
Ziarul local Viața nouă, din 29 octombrie 1969 anunța:

„Festivalul-concurs național de romanțe «Crizantema de aur» de la Târgoviște din zilele de 23-25 octombrie a.c. a consemnat un succes deosebit pentru reprezentanții municipiului Galați.”

Compozitorul Gelu Mihăilă a obținut premiul I, „Crizantema de aur”, pentru romanța „Iubite, nu mai suntem tineri” pe versuri de Mihai Beniuc. De remarcat că la prima ediție a festivalului, din anul 1968, aceluiași compozitor i s-a conferit premiul II pentru romanța „Tăcerea ta”.

Gelu Mihăilă

Gelu Mihăilă (1933-1995) a absolvit Conservatorul din Bucureşti și a devenit instrumentist la Teatrul Muzical din Galați în anul 1963. Într-un interviu acordat ziarului local Viața nouă vorbea astfel despre debutul său în muzică:

„Scriu încă de pe băncile școlii. Prima melodie însă prezentată publicului am compus-o în anul 1962. Este vorba de «Floare dragă» pe un text de Constantin Zărnescu. De fapt am avut mai multe debuturi, fiecare cu emoțiile și bucuriile lui. La radio, de exemplu, am fost prezent pentru prima dată cu «Ieri am fost la bal». Melodiei «Vis frumos» i-am scris și notele și versurile debutând astfel și ca textier. Un alt debut, cel mai îmbucurător de altfel, s-a petrecut destul de curând. În cadrul primei emisiuni internaționale «Metronom», am apărut într-un context deosebit de încurajator pentru mine: Ștefan Bănică, New Christy Minstrels, Olga Florescu, Caterina Casselli etc.”

La rândul său, Marius Dumitrescu, a primit, în anul 1969, premiul II pentru compoziția „Eu tot te mai aștept, prieten drag”, pe versuri de Otilia Cazimir.

Marius Dumitrescu

Marius Dumitrescu (1929-1990) a absolvit Conservatorul „C. Porumbescu” din Bucureşti. A fost atât solist al Secţiei de estradă, corist şi solist în roluri de operă şi operetă la Teatrul Muzical din Galați, cât și profesor în cadrul Şcolii de Arte din Galaţi. A compus muzică ușoară, arii, piese corale, romanțe, multe dintre creațiile sale fiind imprimate și transmise de studiourile naționale de Radio și Televiziune.

Maria Rozalia Gherghei

La concursul de interpretare reprezentanta Galațiului, Maria Rozalia Gherghei, a fost distinsă cu o mențiune, în timp ce la prima ediție obținuse Premiul III.

Maria Rozalia Gherghei a urmat clasa de canto clasic, cu profesoara Elena Patrichi, la Şcoala de Arte din Galaţi. A fost laureată a concursului de interpretare din cadrul Festivalul de Romanţe „Crizantema de Aur”, ediția a III-a, unde a obținut Premiul III (1970).
(T. Bezman)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.