Întoarcere în timp, în anii ’60, când la Galați se construia Viaductul Cătușa, „o lucrare inginerească de înalt nivel”

Apariția Combinatului Siderurgic din Galați a dus la căutarea și găsirea unei modalități de a parcurge distanța dintre orașul Galați și Combinatul Siderurgic cât mai rapid, în linie dreaptă.


Cum drumul, în linie dreaptă, de doar 2,5 km implica parcurgerea a 9 km pe șoseaua care traversa dealul Fileștilor sau a 11 km pe șoseaua Galați-Brăila, pentru a scurta distanța, a fost construit „cel mai mare viaduct din țară”, așa cum se anunța în ziarul Scânteia, la sfârșitul anului 1966.

„Viaductul în noapte” (fotograf Marin Năstase)

Un an mai târziu, în 1967, un articol din periodicul Constructorul caracteriza Viaductul Cătușa de la Galați ca „o lucrare inginerească de înalt nivel”. Articolul prezenta detaliat construcția ce prindea contur peste balta Cătușa:

Viaductul Cătușa, cu o lungime de 1069 m și înălțimea maximă, la firul văii, de 48 m. La această construcție, având 13 deschideri de 75 m și alte două marginale de câte 47 m, proiectanții de la Institutul de proiectări pentru transporturi au prevăzut – ținând seama de volumul traficului în perspectivă – o parte carosabilă de 13 m lățime (având în partea centrală o linie dublă de tramvai), două piste de cicliști de câte 1,60 m și două trotuare de câte 1 m.
Viaductul se fundează pe piloți cu bulb format în teren, tip Franky. Structura se compune din cadre de beton armat, 14 pile și două culei. Pilele sunt concepute cu radiere masive din beton armat, cu câte 2 stâlpi casetați, având dimensiunile în plan de 4,35 x 3,50 m fiecare; grosimea pereților – 0,40 m. Suprastructura – din elemente post-tensionate cu cabluri – se realizează din tronsoane de câte 3 m lungime, prefabricate pe șantier și montate la înălțime fără eșafodaj. Acest procedeu modern se folosește pentru prima oară în țara noastră.”

Elementul cel mai remarcabil, o inovație tehnică folosită pentru prima dată în țară, a constituit-o procesul tehnologic utilizat pentru executarea suprastructurii (folosirea unor tronsoane prefabricate – posttensionate prin cabluri de oțel). Este vorba de montarea în consolă a 560 de elemente prefabricate cu ajutorul unor instalaţii speciale, operaţie de înaltă tehnicitate şi precizie.
Inaugurat în decembrie 1969, viaductul a fost supus de-a lungul anilor mai multor intervenții de întreținere și reparații, în special pentru a preveni deteriorarea din cauza traficului greu și a factorilor atmosferici. Au existat mai multe lucrări de consolidare, refacerea unor segmente de asfalt și modernizarea elementelor de siguranță, cum ar fi parapetele și indicatoarele.
La peste 55 de ani de la inaugurare, Viaductul Cătușa continuă să aibă un impact considerabil asupra traficului din zonă. Ca arteră importantă de circulație, ce leagă municipiul Galați de diverse comune din apropiere, contribuie la scurtarea timpilor de deplasare.

(T. Bezman)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.