Tanți (Tantzi) Romée a fost o actriță a cărei carieră, desfășurată în perioada interbelică și după cel de-al Doilea Război Mondial, o prezintă ca pe o prezență constantă, deși discretă, pe scenele din România. A activat în teatre importante din țară, printre care cele din Oradea, Brăila, Craiova, Reșița și Galați.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale carierei actriței Tanți Romée a fost implicarea sa în dezvoltarea primelor echipe de actori ale unor teatre importante din România. A făcut parte din începuturile Teatrului de Vest din Oradea, ale Teatrului de Stat din Galați și ale Teatrului Național din Craiova, ajutând la consolidarea și impunerea lor în peisajul cultural al țării.
La Teatrul din Galați, Tanți Romée a fost membră a echipei de actori care a contribuit la formarea trupei stabile a teatrului, iar numele său a rămas înscris în istoria teatrului gălățean nu doar ca o actriță apreciată, ci și ca o figură esențială în începuturile acestei instituții cu tradiție. A făcut parte din colectivul actorilor gălățeni încă de la înființarea teatrului, iar în cei aproape zece ani, în perioada 1956-1965, cât a fost actriță a Teatrului de Stat din Galați, a apărut în spectacole memorabile precum: „Vlaicu Vodă”, „Siciliana”, „În lumea apelor”, „Surorile Boga”, „Fii cuminte, Cristofor!”, „Preludiu”, „Gaițele”, „Baron & comp.”, „Inspectorul de poliție”, „Titanic vals”, „Prometeu încătușat”, „Marele fluviu…”, „Marea aventură”, „D-na Ministru”, „Mitică Popescu”, „Citadela sfărâmată”, „Furtuna”.
Pe scena teatrului gălățean, actrița Tanți Romée a creat personaje memorabile, jucând o varietate de roluri care au captivat publicul. A dat viață multor personaje de facturi diferite, a fost Nory Saramby, Anastasia, Clara, Baruska, Averina, Elisabeta, Luluța, Matilda, Ana Petrescu, Polly Sawyer, Eufrosina Grosu, Victoria Sava, Pipița, Mistress Clennam, Adela și multe alte personaje, fiecare având trăsături proprii care au contribuit la succesul pieselor respective.
Prin moartea sa, la sfârșitul lunii septembrie 1980, a luat sfârșit o carieră dedicată scenei, dăinuind în timp doar contribuția sa la teatrul românesc din secolul XX.
Actrița Tanţi Romée rămâne o figură al cărui portret este definit de o implicată activitate profesională, ca o prezență constantă pe scenele teatrelor din România și prin contribuția la formarea și consolidarea unor instituții teatrale cheie.
(T. Bezman)