Întoarcere în timp! Acum 90 de ani, în presa gălățeană

Printre ziarele care apăreau în Galați în anul 1931 se număra și „Presa”,  ziar cu apariție săptămânală, ce cuprindea atât știri cu caracter politic, economic și comercial, cât și secvențe literare și umoristice. Avea și un motto „edificator”: Pentru toți cei buni. Contra celor răi.

Acum 90 de ani, numărul din 1 ianuarie oferea în rubrica „Siluetă” un portret al celui care ocupa la acea vreme funcția de director general al Uzinelor Comunale pentru Exploatarea Tramvaielor şi Electricităţii din Galaţi, belgianul Gaston Cambier, stabilit, la acea vreme, de 15 ani în România.

Inginer cu experiență, Gaston Cambier era asemuit unui „motor cu curent continuu, care electrizează prin eleganța-i plină de farmec”, idealul său declarat fiind: „să se facă din Galați un oraș modern”.

Întemeietorul „primei industrii electrice în orașul Galați” se bucura de un adevărat elogiu în paginile ziarului gălățean și era, în același timp, și una dintre figurile de seamă cuprinse în „Albumul Galaților” redactat de ziaristul Teodor Iordache în anul 1936.

Gaston Cambier se număra și printre membrii Lojii Masonice „Discipolii lui Pitagora” din Galați.

Surse: Presa, an. 1, nr. 4, 1 ian. 1931; Teodor Iordache, Albumul Galaților, Galați: Tipografia „Bucovina”, 1935-1936.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.