Întoarcere în timp… în urmă cu 115 ani, când începeau lucrările tunelului care urma „să servească linia de drum de fier Bârlad-Galați”

Tunelul, a cărui construcție a început la 25 iunie 1906, cu o lungime de peste 3300 metri, urma să fie, la acea vreme, cel mai lung tunel din România (în prezent fiind pe al doilea loc). Construcția leagă localitățile Berești (jud. Galați) și Tălășmani (jud. Vaslui) și delimitează bazinele hidrografice ale Siretului şi Prutului, fiind unul dintre puținele tuneluri din țară construite la altitudine joasă (160 metri peste nivelul mării). 

Într-un amplu articol, Mihail Tudoran, inginer la Lucrările Noi C.F.R., menționa că acesta fusese proiectat de „fostul Serviciu de Poduri și Șosele de sub Direcția D-lui Inspector General E. Radu și se continuă azi de Serviciul Lucrărilor Noi al Căilor Ferate sub șefia D-lui Inginer Inspector General Ottolescu”, fiind construit potrivit metodei belgiene care presupunea printre altele:

…executarea unei galerii de înaintare în partea de sus a bolții, care se susține printr’o lemnărie și se lărgește treptat, treptat în jos și în lături, modificându-i susținerile, până la forma definitivă. Se așează apoi cintrele, care vor sprijini bolta, la o înălțime socotită mai dinainte, iar între cintre și între lemnăria de susținere a săpăturii se zidește bolta tunelului. Bolta se reazimă pe teren, de aceia acest sistem nu e potrivit decât în terenurile ce au oarecare rezistență. Mai mult, miezul acestui teren e tăiat apoi pentru a forma o nouă galerie între umerii de pământ ce continuă a susține bolta. În această galerie joasă pătrunde o cale ferată pentru vagonetele ce aduc săpătura în afară și aduc betonul pentru zidăria tunelului.

Inaugurarea tunelului a avut loc după 6 ani, pe 6 mai 1912, la festivități participând notabilități din localitate și din capitală. Acestea au pornit cu un tren din Tălășmani, care a parcurs tunelul în 9 minute, a făcut o oprire în gara din Berești, ajungând apoi în gara din Galați, care era frumos împodobită pentru acest eveniment.

Surse: Radu Bellu, Mica monografie a Căilor Ferate din România, București, Editura Publiferom, 1999; Albina, an. 15, nr. 12, 18 dec. 1911; Gazeta Transilvaniei, an. 52, nr. nr. 175, 9/22 aug. 1907; Gazeta Transilvaniei, an. 49, nr. 59, 15/28 mart. 1906; Natura, an. 6, oct. 1910 – iul. 1911; Adevărul, an. 18, nr. 6054, 27 iun. 1906.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.