Ce să mai citim: „Stalin – O nouă biografie a unui dictator” de Oleg V. Hlevniuk, cea mai bună carte rusească tradusă în limba engleză a anului 2016

Cartea dedicată biografiei dictatorului Iosif Vissarionovici Stalin, care a exercitat puterea supremă în Uniunea Sovietică din 1929 și până la moartea sa, în 1953, se bazează pe o cercetare amplă a arhivelor de stat, a documentelor birocratice (procese verbale, stenograme ale reuniunilor Biroului Politic și decrete ale Comitetului de Stat pentru Apărare), corespondență, documente din arhiva personală etc.

Oleg Hlevniuk creionează în acest volum profilul celui care, pe parcursul unui sfert de secol, a ordonat încarcerarea și execuția a nu mai puțin de un milion de cetățeni sovietici pe an,.alte milioane devenind victime ale foametei ca urmare a punerii în practică a politicilor sale dictatoriale.

Hlevniuk răspunde numeroaselor controverse despre anumite evenimente din viața dictatorului, prin cercetarea a sute de scrisori anterior necunoscute, a memoriilor, rapoartelor și jurnalelor la care a avut acces, oferind o poveste, ce se dorește exhaustivă, a vieții lui Iosif Vissarionovici Djugașvili, acesta fiind numele, la naștere, a celui care a lăsat cicatrici greu de vindecat în urma sa, schimbând cursul istoriei și aplicând politicile sale de plan cincinal, de industrializare și de colectivizare, de epurare, deportare și exterminare, instituind un cult al personalității lui Lenin și al său propriu în Uniunea Sovietică.

Cartea este disponibilă pentru împrumut la domiciliu la sediul Bibliotecii „V.A. Urechia”.

Oleg Hlevniuk este istoric și cercetător la Arhivele Statului ale Federației Ruse din Moscova, autor de lucrări cu privire la perioada stalinistă, bazate pe documente de arhivă, membru al Societății Istorice Regale din Marea Britanie, distins cu Premiul Alexander Nove de către Asociația Britanică pentru Studii Slavonice și Est Europene (2004).

În colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia” mai puteți găsi și alte cărți care au ca subiect perioada stalinistă sau biografia acestuia, precum și volume apărute în perioada comunistă din care reiese cultul personalității acestuia, inclusiv în România și modul în care politicile acestuia au influențat istoria României.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.