Ce să mai citim! Despre actorul Ion Dichiseanu – Adevărul, mai frumos decât legenda.

Marele actor Ion Dichiseanu a plecat dintre noi anul acesta, în luna mai. În urma lui rămân însă zeci de piese de teatru și de filme în care a jucat, printre cele mai importante roluri ale carierei sale numărându-se:

  • Mihai Petrescu din „Tunelul” – 1966;
  • Furius din„ Kampf um Rom I” (Bătălia pentru Roma) – 1968, unde s-a aflat în distribuție alături de mari actori precum Laurence Harvey, Orson Welles, Sylvia Koscina;
  • Pierre Vaillant din serialul „Toate pânzele sus” (1977) – un serial care a marcat generații întregi de cinefili;
  • Tudor Cernat din „Clipa” (1979) – rol pentru care a fost recompensat cu premiul Asociației Cineaștilor din România;
  • Căpitanul Mărgărit din „Trandafirul galben” – 1982  și multe altele….

Celor care vor să îl descopere pe marele actor le recomandăm volumul autobiografic, editat în anul 2017, în care actorul povestește despre anii de copilărie marcați de lipsuri materiale dar speciali prin inocența lor, despre viața în timpul războiului, deportarea în lagăr și descoperirea adevăratei lui vocații. Actorul a păstrat în memorie figura bunicului, moartea mamei, viața în lagăr, admiterea la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, primele roluri primite și marile iubiri – Simona Florescu și Sarita Montiel, recunoașterea muncii depuse, turneele internaționale de la Paris și din Irlanda, filmările de la Moscova, călătoria în Israel. Cartea conține fotografii din colecția personală a actorului și multe amintiri ale acestuia, care fac parte astăzi din istoria filmului românesc.

Ion Dichiseanu afirma că spectacolul e viața lui și avea propria lui viziune despre succes:

Pe stradă, când din 10 oameni cel puţin 5 te recunosc şi cel puţin 2 îţi cer un autograf asta înseamnă un succes.

Cartea este disponibilă pentru împrumut la domiciliu la sediul Bibliotecii „V.A. Urechia”, precum și la filiale, alături de o altă carte semnată de Ion Dichiseanu, apărută în anul 2016:

Am fost rivalul regelui : Povestea mea de iubire cu Sara Montiel / Ion Dichiseanu; Prefață de Laurențiu Damian .- Iași : Polirom, 2016

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.