Întoarcere în timp, acum 115 ani, când se înființa, la Galați, Societatea sportivă „Santinela Dunării de Jos”

La 4 mai 1906 lua ființă, la Galați, Societatea de Gimnastică, Dare la Semn, Scrimă şi Muzică „Santinela Dunărei de Jos”, care avea în componența sa patru secții destinate celor patru activități principale pe care își propunea să le desfășoare, respectiv: gimnastică, scrimă, tir și muzică, la care s-a adăugat ulterior și o secțiune de popice, patinaj și alte sporturi. Întemeierea societății a fost serbată la 19 noiembrie 1906, în anul 1907 aceasta desfășurându-și activitățile pe locul cedat de Prefectură, unde ulterior se va construi sediul Palatului de Justiție (astăzi sediu al Universității „Dunărea de Jos”).

Inițiatorul acestei societăți și președinte la înființare a fost doctorul Nicolae Takeanu-Popescu, urmat apoi de generalul. T. Constantinescu, din comitetul de conducere făcând parte magistratul Corneliu V. Botez, institutorul Teodor G. Gheorghiu în calitate de secretar și profesorul August Frățilă, ce îndeplinea funcția de casier.

Sub auspiciile acestei societăți s-au organizat și s-au desfășurat în Galați serbările populare din 8 și 9 septembrie 1907 ce aveau ca scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea elevilor săraci, ocazie cu care a fost editată și o foaia culturală, intitulată Serbarea.

Nicolae Takeanu-Popescu (sau Poppescu-Tăkeanu, Tăkeanu, cum mai era cunoscut) se născuse în anul 1843 și era doctor în medicină al Facultății din Paris, medic primar al județului Covurlui, profesor de igienă şi medicină populară la Şcoala Normală din Galaţi și vice-preşedinte al Consiliului de Igienă al judeţului Covurlui (1896-1906), calitate în care elabora „Rapoartele generale asupra Stării Serviciului Sanitar a igienei şi salubrităţii publice a Judeţului Covurlui”, lucrări existente în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Este, de asemenea, autorul unor lucrări de igienă de interes în epocă ale căror subiecte medicul le expunea în cadrul prelegerilor susținute la Ateneul Român din Galaţi, la a cărui fondare contribuise. Este, de asemenea, unul dintre fondatorii Spitalului „Elisabeta Doamna – Caritatea gălățeană” din Galați. Pentru activitatea sa merituoasă în slujba comunității i-a fost decernat titlul de Ofițer și de Cavaler al Stelei şi Coroanei României.

Printre membrii societății „Santinela Dunărei de Jos”, care număra peste 300 de membri, se numărau personalități ale comunității gălățene, precum farmacistul Constantin Ținc (primar, senator, membru al Consiliului de Igienă al judeţului Covurlui), profesorul Constantin Calmuschi, director al Bibliotecii “V. A. Urechia” între 1920 și 1929 , inginerul Gheorghe Fernic, fotograful George Maksay și mulți alți gălățeni care au intrat în istoria orașului.

După războiul din 1916 – 1918 societatea gălățeană, ale cărei statute se găsesc în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia”, s-a desfiinţat, dar ea reprezintă o parte importantă a istoriei mișcării sportive naționale, fiind menționată în lucrarea de referință „Inscripții pe columna gimnasticii românești” ce îl are ca autor pe Emanuel Fântîneanu.

Surse: Societatea de Gimnastică, Dare la Semn, Scrimă și Musică din Galați : Statute, Galați, Tipo-litografia Bălășescu, 1908; Dunărea de Jos,an. 1, nr. 1, 7 sept. 1908

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.