Întoarcere în timp: Gălățenii și Jocurile Olimpice (7) – Montréal, 1976

Olimpiada din 1976 a rămas în istoria sportului românesc ca ediția la care copilul minune al gimnasticii românești, Nadia Comăneci, a obținut prima notă de 10 din istorie la finalele probei de gimnastică.

La ediția din Canada, delegația românească a numărat 166 de sportivi, cel mai mare lot deplasat până la acel moment la Jocurile Olimpice de vară, care a înregistrat un total de 27 de medalii, dintre care 4 de aur, 9 de argint și 14 de bronz. Două dintre aceste medalii au fost obținute de gălățenii prezenți la această ediție:

  • Cornel PENUmedalia de argint cu echipa României la handbal;
  • Alec NĂSTACmedalia de bronz la categoria 75 kg;
  • Gheorghe CIOBOTARUlocul VI la proba de lupte greco-romane, la categoria 74 kg.

Cornel PENU

Cornel PENU (n. 16 iun. 1946, Galați) a numărat a doua participare la Jocurile Olimpice, după ediția din 1972, unde ocupase locul III, cu echipa României, de această dată câștigând medalia de argint. Despre „uriașul blând” al handbalului românesc, Cornel Penu, renumit pentru celebrul său zâmbet, cu care își dezarma adversarii și căruia scriitorul Radu Cosașu i-a dedicat un întreg articol, sub titlul „Surâsul lui Penu”, aflați mai multe din episodul precedent al serialului nostru.

Alec NĂSTAC

Alec NĂSTAC (n. 2 apr. 1948, com. Cavadinești, jud. Galați) care înregistra, de asemenea, o a doua participare la Jocurile Olimpice, după ediția din 1972, de această dată plasându-se pe locul III la categoria 75 kg. Supranumit „Mister KO” pentru zecile de meciuri în care și-a învins adversarii, Alec Năstac a avut o carieră scurtă dar plină de realizări sportive între anii 1967 și 1978, despre care puteți afla mai mult din postarea precedentă.

Gheorghe CIOBOTARU

Gheorghe CIOBOTARU (n. 14 dec. 1953, Galați) a fost iniţiat în lupte greco-romane la Clubul Dunărea din Galaţi de antrenorul Ion Donose. S-a transferat apoi la Clubul Dinamo din Bucureşti, pe lângă locul 6 la la Jocurile Olimpice din Montréal obținând medalia de bronz la Campionatele Mondiale din 1978 din Mexic, două medalii de bronz la Jocurile Mondiale Universitare de la Sofia (1977) și București (1981) și o medalie de aur la Jocurile Balcanice din 1975. Gheorghe Ciobotaru a fost decorat cu Medalia „Meritul Sportiv” clasa I în anul 1976.

(Toporaș C.)

Surse: Enciclopedia educației fizice și sportului, Târgu Jiu, Măiastra, 2015; Gheorghe Bălașa, Campioni olimpici, campioni mondiali, campioni europeni, București, Stadion, 1974; Radu Cosașu, „Surâsul lui Penu…”, în Sportul, an. 30, nr. 7712, 15 mart. 1974, p. 3.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.