Ce să mai citim! Despre românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni: Belodedici

Iubitorilor fotbalului, și nu numai acestora, le este cu siguranță cunoscut numele celui care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni, Miodrag Belodedici, cel care a jucat pe postul de libero, fundaș central, ultim apărător în fața portarului, poziție care astăzi nu mai este folosită de echipele de fotbal.

Acestuia îi este dedicat volumul ce îi poartă numele și care este semnat de Robert Popa. Volumul este împărțit în 9 capitole, care reușesc să ofere un profil complet omului și jucătorului de fotbal Belodedici.

Primul născut într-o familie cu trei copii, Belodedici a debutat în fotbal  la 16 ani, într-un meci contra celor de la FC UTA Arad. Acesta a fost primul pas din cariera sa de fotbalist. A jucat apoi, pentru o scurtă perioadă de timp, la FC Argeș. A urmat Luceafărul, apoi Steaua în 1982. A câștigat supercupa Europei alături de Steaua București în 1987. Fire ambițioasă, Belodedici și-a dorit transferul la o echipă puternică din străinătate, optând pentru plecarea din țară înainte de 1989. A reușit la finalul sezonului 1989-1990 să cucerească campionatul și cupa Iugoslaviei. Un an mai târziu înregistra o altă victorie: câștigarea Cupei Campionilor Europeni pentru a doua oară, cu echipa Steaua Roșie Belgrad. În 2001, cel supranumit „Căprioara din Carpați”, s-a retras din fotbal, iar în 2008 a fost  decorat cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a.

Volumul dedicat biografiei fotbalistului cuprinde, de asemenea, articolele apărute în presa autohtonă și străină privitoare la evoluția fotbalistului, fotografii din colecția personală și un interviu cu fostul mare fundaș al României.

Cei care doresc să cunoască, în mai puțin de 100 de pagini, un om și un jucător valoros, care a muncit enorm pentru reușitele sale, și al cărui nume rezonează cu sportul balonului rotund, pot găsi cartea la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, la sala de lectură, având cota II 123.907.

(Batog R.)

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.