Întoarcere în timp… în urmă cu 85 de ani de Ziua Marinei

Oficializată la 15 august 1902, Ziua Marinei Române a devenit repede o tradiție a orașelor românești porturi maritime și fluviale, așa cum erau Galați, Brăila, Constanța, Mangalia, Tulcea. Cum se desfășura Ziua Marinei în urmă cu 85 de ani?

La Galați, în anul 1936, presa vremii relata că începutul manifestărilor a fost dat, la ora opt dimineața, de loviturile de tun. După sosirea invitaților și transportul lor pe cele două monitoare ancorate în larg, Ardealul și Bucovina, au avut loc o serie de acțiuni dedicate evenimentului: serviciul religios și pomenirea eroilor, cuvântarea comandantului Diviziei de Dunăre, contraamiralul Eugen Roșca, care a vorbit despre însemnătatea zilei și a accentuat importanța jertfelor marinarilor și faptele vitejești ale acestora și, în final, o serbare festivă.

Serbarea debuta la ora 17, pe malul Dunării, fiind anunțată printr-o lovitură de tun și prin apariția Zeului apelor, Neptun, care prezida manifestările care constau în:

    • Concurs de înot și concurs de sărituri în apă;
    • Jocuri pe apă: vânătoare de rațe, școndru fermecat, o nuntă pe apă, exerciții de scufundarea scafandrilor;
    • Concurs de înot 500 m;
    • Curse de bărci: cu baraj cu 8 rame și cu rame;
    • Jocuri pe apă: lupte greco-romane, dansuri marinărești, lupte navale prin abordaj;
    • Serata dansantă la monitorul Ardeal, defilare de gondole iluminate, pavoaze și jocuri de proiectoare;
    • Decernarea de premii pentru bărci, înotători și gondole.

Surse: Vocea Galaților, an. 19, nr. 5535, 15 aug. 1936; Adevărul, an. 50, nr. 16123, 16 aug. 1936; Vocea Galaților, an. 19, nr. 5537, 18 aug. 1936.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.