Ce să mai citim! „Fizica vieții” – o carte a unui gălățean cu care ne mândrim, fizicianul Adrian Bejan!

În colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia” puteți găsi, de curând, cartea semnată de fizicianul gălățean Adrian Bejan, „Fizica vieții : Evoluția pretutindeni”, apărută la Editura Humanitas în anul 2020.

Ce înseamnă viața și evoluția din punctul de vedere al unui fizician, puteți afla din paginile acestei cărți, care încearcă să explice sensul acestei curgeri evolutive care este viața și care duce inevitabil spre moarte, respectând legile fizicii și ale naturii.

Ceea ce ne explică Adrian Bejan este principiul prim al fizicii, legea constructală, termen introdus de fizicianul gălățean în anul 1996 și pe care l-a impus cu succes comunității științifice. Ce ne spune autorul în cartea sa este că implicit ceea ce este bun și funcționează se păstrează în mod natural, faptul că schimbările bune se răspândesc, ducând la evoluție, aspect al fizicii cunoscut și sub numele de auto-optimizare, selecție naturală, auto-organizare etc. Legea constructală are consecințe importante atât în plan practic, în ce privește dezvoltarea economică și urbană, aprovizionarea cu apă și combustibil, tehnologie, societate, politică, cât și în plan teoretic, subiecte tratate pe parcursul capitolelor cărții de autor, care ne învață să privim lumea cu alți ochi:

„Întrebarea privind viața”, „Ce dorește toată lumea”, „Bogăția ca mișcare orientată cu scop”, „Evoluția tehnologiei”, „Evoluția sportului”, „Evoluția orașelor”, „Creșterea”, „Politică, știință și modificarea configurației”, „Săgeata timpului”, „Întrebarea privind moartea”, „Viața și evoluția ca fizică” sunt subiectele tratate de autor pe parcursul cărții, despre care mărturisește:

Acum e rândul filozofilor științei, istoricilor științei, scriitorilor și artiștilor, cei care văd imaginea de ansamblu, să explice publicului ce înseamnă ideea de „viață și evoluție ca fizică”, de ce e utilă, de cât timp curge și de unde a izvorât. Am subliniat acest lucru de fiecare dată când am citat spusele celor din trecut. Pentru a înlesni această curgere particulară a cunoașterii am scris cartea de față.

Adrian Bejan alături de medicul Chiril Baranețchi (1914-1999) (fotogr. din anul 1993, colecția Camelia Toporaș)

Cartea este disponibilă pentru împrumut la domiciliu la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Cât despre autor…

Născut în Galați, pe 24 septembrie 1948 – ceea ce înseamnă că astăzi îi putem ura un sincer „La mulți ani!” -, ADRIAN BEJAN a urmat cursurile renumitului Liceu „Vasile Alecsandri” din Galaţi, apoi Institutul Politehnic Galaţi – Facultatea de Mecanică (1967-1969) și a jucat baschet în prima divizie naţională din România, la echipa din Galaţi. Bursier al Institutului de Tehnologie din Massaschusetts, SUA (M.I.T.), a absolvit ca şef de promoţie (1969-1971), susținându-și aici și doctoratul.

A devenit lector la Dept. Mech. Eng. al MIT (1975-1976), lector şi asociat pentru probleme de cercetare fundamentală în ştiinţă, la Institutul Miller, Universitatea Berkeley din California (1976-1978), apoi asistent profesor și ulterior profesor asociat la Dept. Mech. Eng. a Universității Colorado, Boulder (1978-1984). Și-a continuat cariera didactică, ajungând profesor titular universitar la Duke University din Carolina de Nord, SUA, unde, în 1989, i se încredinţează catedra „J.A. Jones”. După 1990 a fost visiting professor la universităţile politehnice din Bucureşti şi Galaţi.

A scris peste 600 de articole științifice și peste 30 de cărţi. A fost consultant tehnic în industrie pentru guvernul S.U.A., consilier editorial al publicațiilor International Journal of Heat and Fluid Flow şi Heat Transfer-Japanese Research. Andrei Bejan este o personalitate a lumii științifice contemporane,  membru al Academiei Americane de Mecanică, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2001) și membru de onoare al Academiei Române, secţia Ştiinţe Tehnice (15 dec. 2011).

Medaliat cu titluri ştiinţifice şi Doctor Honoris Causa la peste 10 universităţi din lume, Adrian Bejan este apreciat pentru cercetările sale în domeniul energiei termice şi al mecanicii fluidelor, fiind distins cu numeroase premii acordate de societăți și instituții de prestigiu din țară și de peste hotare, fiind considerat unul dintre cei mai proeminenţi oameni de ştiinţă pentru cercetările și realizările originale, inovative şi revoluţionare.

(C. Toporaș)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.