Întoarcere în timp… în urmă cu 85 de ani, când Hortensia Papadat-Bengescu primea Marele Premiu al Societății Scriitorilor Români

Hortensia Papadat-Bengescu

Acum 85 de ani, talentul demonstrat de scriitoarea tecuceană Hortensia Papadat-Bengescu în cunoscutul astăzi roman „Logodnicul” era recunoscut de Societatea Scriitorilor Români prin acordarea unui premiu.

De altfel, scriitorul Eugen Jebeleanu mărturisea într-un articol apărut în ziarul Adevărul că pentru Societatea Scriitorilor Români anul 1936 a fost „… un an ciudat de frumos. Pura statuie a justiției literare, iat-o, sveltă, cu zâmbetul calm, pe care ți-l imprimă conțiința – împăcată, suită – prin unanima voință a unui juriu – în vârful casei scriitorilor. S-au împărțit premiile S. S. R. – ului”. În ce o privește pe Hortensia, acesta declara:

D-na Hortensia Papadat-Bengescu a fost încoronată cu premiul Regele Carol II (25.000 lei) pentru excelentul roman Logodnicul (editura Adevărul). Să nădăjduim că marele public cititor, care nu este încă destul de familiarizat cu opera celei mai mari scriitoare a noastre se va simți rușinat și îndemnat să facă o mai cordială cunoștință cu cărțile d-nei Hortensia Papadat Bengescu. Cei cari au de câștigat sunt numai cititorii…”

Romanul apăruse în anul 1935 și era al unsprezecelea din bogata carieră a scriitoarei. Înainte de apariția acestuia și de recunoașterea Societății Scriitorilor Români, romanul Logodnicul îi adusese autoarei, după cum declara aceasta în ziarul Adevărul,emoții de debutantă”:

… emoții pe deplin justificate, pentru că și arhitectura după care e conceput romanul și personajele, sunt cu totul noi și realizate după un sistem cu totul original. Iată deci, că mă pot socoti o debutantă, că pot avea deci emoții din cele mai grozave și că aștept verdictul cetitorilor și al criticei cu aceiași palpitație și cu aceiași curiozitate, cu care așteptam părerile la începutul carierei mele de romancieră…”

De unde puteți împrumuta acest roman, aflat și în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, aflați de aici.

Mai multe informații despre scriitoare puteți afla din Infoghidul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, aici.

Surse: Adevărul, an. 49, nr. 15742, 12 mai 1935; Adevărul, an. 49, nr. 15748, 19 mai 1935; Adevărul, an. 50, nr. 16080, 27 iun. 1936; Adevărul, nr. 50, nr. 16082, 30 iun. 1936.

(T. Bezman)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.