Întoarcere în timp… în urmă cu 90 de ani, când la Galați apărea revista „Acțiunea Copiilor”

În septembrie 1931, odată cu începerea cursurilor, la Galați apărea „cea mai frumoasă revistă de la Dunăre pentru copii” – Acțiunea Copiilor. Supliment al ziarului local Acțiunea, revista cu apariție săptămânală dezvăluia în primul număr (apărut la 14 septembrie 1931) ce anume pot citi micii cititori în paginile sale:

Povești frumoase, glume, poezii, desenuri pe cari mintea voastră să le poată înțelege vor împodobi în fiecare săptămână paginile revistei voastre. Dacă veți fi cuminți, dacă în loc să pierdeți timpul, veți munci cu silință la școală și acasă, în timpul liber, veți ceti revista voastră, atunci «Acțiunea Copiilor» va apare din ce în ce mai frumos și mai mare. Noi ne vom bucura nespus de mult dacă vom vedea că revista voastră vă place. Pentru cei cu talent la desen sau la compuneri, vom face concursuri cu premii frumoase și folositoare. Și acum, revista voastră vă spune «la revedere» până săptămâna viitoare.

În vremurile în care publicațiile în format tipărit reprezentau una dintre principalele forme de divertisment și educație în același timp pentru copii, revista oferea acestora posibilitatea de a citi prelucrări în limba română din literatura universală, creații literare semnate de scriitori români consacrați precum Alexandru Lascarov-Moldovanu, N. N. Lenguceanu, Radu Boureanu dar și creațiile literare ale cititorilor revistei. Povestea Cufundarului, Fetița Cantonierului, Jucăriile Mioarei, Zâna florilor, Zile fericite…, Poveste cu tâlc, Lupul și calul, Priveliști pe ploaie, Lupul și Șoricelul, Găinile și Vulpoiul, Mâțele și Maimuța, Boul și Cucuvelele și multe alte titluri și-au găsit locul în cele 10 pagini ale revistei.

De asemenea, de la rubrica Curiozități cititorii au aflat de Automatele pentru… apă (care funcționau la Paris și care, pentru o sumă modică, furnizau o găleată de apă caldă), de Bătăile inimei (2.832.240.000 – de atâtea ori bate inima unui om care trăiește 90 de ani) sau despre Cel mai friguros ținut (Werchojanskun ținut din Serbia unde temperatura scade până la 53 de grade sub zero).

Numere ale revistei se găsesc în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” doar pe suport de microfilm.

Surse: Acțiunea copiilor, an. 1, nr. 1-6, 14 sept. – 19 oct. 1931.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.