Întoarcere în timp… în urmă cu 60 de ani, când cotidianul local evidenția activitatea Fabricii de Conserve din Tecuci

În urmă cu 60 de ani, în paginile cotidianul local, Viața nouă, era evidențiată activitatea fabricii din Tecuci care aducea „tone de aromă și vitamine”:

Fabrica de Conserve Tecuci. Denumirea ne este cunoscută. O întâlnim adesea în magazinele alimentare, pe etichetele cutiilor de conserve. Conserve de legume, conserve de carne… Toate pregătite cu grijă, cu sentimentul răspunderii, să placă. Iar dacă fiecare gospodină ar scrie, ar consemna părerea la desfacerea cutiilor și gustarea conținutului, nu ne îndoim că multe, foarte multe vor fi laudele aduse meșterilor preparatori, muncitorilor de la Fabrica de Conserve Tecuci.”

Fabrica tecuceană era la acea vreme una dintre cele mai mari producătoare de conserve din țară, construcția acesteia fiind începută în anul 1953 și terminată în anul 1956. Cu toate acestea, prin eforturile depuse de constructori, „unele secții ca cele pentru producerea conservelor sterilizate și a pastei de tomate au fost date în exploatare la un an de zile de la începerea construcțiilor”.

Fabrica era dotată cu „numeroase mașini și utilaje de mare productivitate care permit aplicarea unui proces tehnologic modern, în cea mai mare parte mecanizat” preciza în continuare autorul articolului, printre acestea numărându-se patru cuptoare fabricate la uzinele Unio din Satu Mare și folosite pentru conservarea fructelor și legumelor deshidratate, precum și linia automată pentru mazăre, respectiv 14 autoclave de mare capacitate pentru sterilizarea conservelor.

Primul an în care au fost date în folosință toate secțiile și s-a lucrat la întreaga capacitate de producție a fost anul 1956. Tot atunci au fost scoase spre vânzare și câteva produse noi ale fabricii tecucene: conserve cu sărmăluțe, ardei cu carne, pilaf și mușchi în sos de vin. De-a lungul anilor, fabrica a adăugat și alte sortimente de conserve din carne, conserve de legume, gemuri, compoturi și dulcețuri. Conservele purtând marca fabricii din Tecuci se găseau nu doar în magazinele alimentare din țara noastră ci puteau fi descoperite și în alte țări.

Astăzi, fabrica tecuceană se numără printre cele care reușesc în continuare să se bucure de recunoaștere și apreciere în rândul cumpărătorilor, mai multe informații despre evoluția recentă a acesteia putând fi găsite pe site-ul contec.ro.

Surse: Viața nouă, an. 13, nr. 3726, 16 nov. 1956; Viața nouă, an. 12, nr. 3658, 29 aug. 1956; Viața nouă, an. 18, nr. 5273, 17 nov. 1961. 

T. Bezman

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.