Întoarcere în timp, acum 45 de ani, când se aniversa „Centenarul Fabricii Apollo”

Numele lui Apollo, zeul zilei, al luminii și al artelor, este binecunoscut gălățenilor și dintr-o altă perspectivă. Este numele purtat până în anul 2009 de una dintre fabricile renumite ale Galațiului, apreciată înainte de 1989 pentru produsele sale, printre care se numărau:punurile speciale CRISTAL, MIRAJ, MARIANA, APOLLO și APOLLO 100, săpunurile de toaletă extrafine EGRETA, SCOICA și REGINA NOPȚII, săpunurile de toaletă fine CRIZANTEMA, VALURILE DUNĂRII, LEBĂDA, ADA, DOR, DELTA, DALIA și LEILA, săpunurile pentru copii sub formă de figurine (rațe, iepuri, căței), săpunul antiseptic IRINEL, precum și detergenții ASTRAL, APOLLO, PERCOLOR și DEGAL.

Fabrica își avea originile în anul 1886 și îl avea ca proprietar pe Lippa Braunștein, comerciant ce fusese onorat cu Ordinul de Cavaler al „Coroanei României”.

Fondată acum 135 de ani, Fabrica Apollo din Galați producea inițial doar lumânări și își avea sediul în Str. Traian nr. 21-23. Abia în anul 1901, Lippa Braunstein își adăuga la obiectul de activitate fabricarea săpunului, activitate ce se desfășura în sediul de pe str. Beldiman nr. 42 (astăzi str. Științei). Printre produsele fabricate la acea vreme de comerciantul gălățean se numărau săpunul de rufe, săpunul de toaletă popular, lumânările și glicerina brută saponificată. În anul 1922 fabrica producea deja 598 de tone de săpun și 154 tone de lumânări, piața de desfacere fiind exclusiv națională, cu excepția glicerinei brute, care era vândută în afara țării pentru producerea dinamitei.

În perioada regimului comunist, fabrica Apollo a devenit un adevărat brand și un motiv de mândrie pentru autoritățile comuniste, care hotărăsc să aniverseze centenarul fabricii cu 10 ani mai înainte. Astfel, în cotidianul gălățean Viața nouă din 8 octombrie 1976 se anunța cu mândrie sărbătorirea „Centenarului Fabricii Apollo”, ceea ce ducea data înființării cu zece ani mai în urmă în timp, adică în 1876. Era la mijloc o informație greșită sau deformarea adevărului istoric a fost făcută din dorința de a scoate în evidență realizările fabricii? Sau poate că devansarea aniversării fabricii Apollo a fost făcută pentru „mobilizarea energiei colectivului la înfăptuirea exemplară a sarcinilor, a angajamentelor luate în întrecerea socialistă”, așa cum se menționa în paginile cotidianului local.

Evenimentul a fost sărbătorit pe 8 octombrie 1976 cu mare fast, la sărbătoarea centenară participând persoane din conducerea de partid și de stat de la nivel central și județean, precum și reprezentanți ai unor alte întreprinderi din țară. Au fost înmânate diplome foștilor angajați, care între timp deveniseră pensionari: frații Ioan (Damian, Maftei, Apostol și Neculai), Carol Hutinski, Elena Constantin, Ion Caragea, Gheorghe Bunea (mulți ani director al fabricii), Adrian Marcoi (contabil șef cu ani în urmă). Diplome au primit și o parte dintre cei care erau angajați ai fabricii în 1976 și se remarcaseră în muncă: Paraschiva Sidorenco, Ionica Sichim, Maricica Oprea, Vasile Iordan, Pachița Neagu, Nicolae Zamfir, Vasilică Botezatu. Pe unii dintre aceștia îi găsiți în următoarele fotografii, incluse în pliantul aniversar.

În articolul apărut în cotidianul local din 1976, dedicat centenarului se sublinia, în spiritul vremii, că „micul atelier de odinioară unde se fabricau doar lumânări” se transformase între timp într-o „fabrică care producea o gamă variată de săpunuri, detergenți, lacuri și vopsele”. Se punea accentul în continuare pe înnoirile aduse de regimul comunist în comparație cu vremurile „de tristă amintire” anterioare anului 1945.

Erau nominalizați în articol o parte dintre angajații de la acea vreme, directorul fabricii, Hristache Dumitriu, precum și o serie dintre muncitori: Victoria Tacu, Otilia Munteanu, ing. Adalciza Matulea, Floarea Docan, Nicolae Pelipenco, Tudorel Daniș, Lucica Constandache, Nicuța Orac, Nedelea Olaru, Tirim Mircea.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” se găsesc o serie de pliante scoase cu prilejul evenimentului din 1976, în care pot fi descoperite imagini din fabrică, și respectiv un catalog cu produsele fabricii din anul 1979.

(C. Toporaș)

Surse: Viața nouă, nr. 9312, 8 oct. 1976, p. 1, 3 : fotogr.; Buletinul Institutului Economic Românesc, an. 3, nr. 3, mart. 1924; G. Codreanu, Monografia fabricelor din Galați, 1908; Fabrica de săpun, detergenți, lacuri și vopsele „Apollo” Galați, Galați, 1976.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.